Хиляди хървати протестираха срещу Истанбулската конвенция. Документът на Съвета на

...
Хиляди хървати протестираха срещу Истанбулската конвенция. Документът на Съвета на
Коментари Харесай

Хиляди хървати протестираха срещу Истанбулската конвенция

Хиляди хървати стачкуваха против Истанбулската спогодба. Документът на Съвета на Европа разказва пола като „ обществена роля”, което може да подкопае обичайните фамилни полезности в най-вече католическа Хърватия, обявиха стачкуващите и приканиха за оставка на премиера Андрей Пленкович. Преди шествието, в което се включиха към 10 хиляди души, управлението на католическата черква съобщи, че всички, които поддържат Истанбулската спогодба, към този момент няма да бъдат считани за вярващи.
Протестиращото голям брой излезе по улиците на Загреб, с цел да изрази недоволството си против предлагането на държавното управление за ратификация на Истанбулската спогодба. Хората минаха през централните улици на столицата, носейки огромни плакати с надписи „ Спрете Истанбулската конвенция”, „ Аз съм майка, а не родител 1 ", „ За суверенна Хърватия”, развявайки национални флагове и пеейки патриотични песни.
Въпреки опозицията в личните си редици, през седмицата хърватското дясно държавно управление одобри документа, който е отдаден на битката с насилието против дамите. Правителството упорства Народното събрание да ратифицира конвенцията. То излезе и със особено изказване, в което се споделя, че документът няма да промени правната формулировка, която има в Хърватия за брака като съюз сред мъж и жена.
Консервативните кръгове, както и Католическата черква в страната са против ратификацията на документа. Те настояват, че поддържат битката против насилието над дами, само че съгласно тях конвенцията открива пътя за въвеждането на транссексуалните и трансджендър като обособени категории.
Мария Лукачин, един от уредниците на митинга: "Министрите на това държавно управление стартираха ратификацията на Истанбулската спогодба не с цел да оказват помощ на дамите и децата, а с цел да оказват помощ единствено на себе си ".
Гордана Турич, някогашен народен представител от ръководещата партия: "Те споделят, че сме изостанали, тъй като имаме вяра в Бог. Казват, че не разбираме. Но съм прочела и съм схванала. Истанбулската спогодба отваря доста въпроси. Истанбулската спогодба е против християнството ".
Според Кристина Павлович, също уредник на митинга, Хърватия се намира в повратна точка и хората би трябвало да решат дали страната ще избере запазването на фамилията и обичайните полезности или ще тръгне по различен път, натрапен извън, от Брюксел, или като това, което виждаме в Канада, където ще има родител 1 и родител 2 вместо майка и татко.
Поддръжници на конвенцията проведоха по-малък контра митинг, а полицията трябваше да раздели двете групи, с цел да не се стигне до конфликти след размяната на словесни обиди.
Наскоро България отсрочи утвърждението на Истанбулската спогодба, също заради социална опозиция против въвеждането на понятието „ обществен пол”. Англия, Гърция, Унгария, Словакия и редица други страни също към момента не са утвърдили документа.
В края на тази работна седмица над 300 европейски цивилен организации от няколко страни се оповестиха за преразглеждане на конвенцията. В писмо до Съвета на Европа те упорстват за ремонти в документа, като противоречивите термини към понятието "джендър " се заменят с "равенство сред дамите и мъжете ", както и да се даде опция на страните да предявят запаси по противоречивите и идеологически елементи на Конвенцията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР