Хиляди граждани на Полша излязоха по улиците днес да протестират

...
Хиляди граждани на Полша излязоха по улиците днес да протестират
Коментари Харесай

Полша залята от протести срещу решението за аборта и ограничителните мерки за Covid

Хиляди жители на Полша излязоха по улиците през днешния ден да стачкуват против съвсем цялостната възбрана за аборт в страната членка на Европейски Съюз. На третия ден на митинги някои от недоволните се заканиха да подхващат още по-радикални дейности идващите дни , осведоми Агенция Франс Прес.

В четвъртък Конституционният съд на Полша постанови, че съществуващият закон, който разрешава аборт на деформирани зародиши е " несъответстващ " с конституцията . Решението незабавно провокира бурното неодобрение на правозащитни групи във и отвън католическата страна с 38 милиона души население.
 Президентът на Полша Дуда е с ковид
Президентът на Полша Дуда е с ковид

Анджей Дуда се усеща добре

Някои от участниците на следващата проява скандираха " Свобода, тъждество, права на дамите ", а други носиха лозунги като " Позор! " и " Война против дамите ".

Противници на правосъдното решение приканват да се провежда референдум за правото на аборт на деформирани ембриони . Някои недоволни жители оповестиха, че ще блокират пътищата в страната в понеделник.
 Коронавирус: Полша разгласи
Коронавирус: Полша разгласи " алена зона " в цялата страна

Полша регистрира рекордните 13 632 случая

В петък вечерта хиляди най-вече млади протестиращи се събраха пред дома на Ярослав Качински във Варшава. Качински е действителният водач в Полша. Той управлява ръководещата партия " Право и правдивост ". Сили за битка с безредиците попречиха на протестиращите да се приближат до жилището на политика.

Съдебното решение значи, че аборт ще се разрешава единствено при случаи на обезчестяване, блудничество и в случай че има опасност за живота на дамата.
 В Полша гонят със сълзотворен газ и мощ протестиращи против възбрана за аборти дами
В Полша гонят със сълзотворен газ и мощ протестиращи против възбрана за аборти дами

Комисарят по правата на индивида в Съвета на Европа: Тъжен ден за правата на дамите

В Полша всяка година има под 2000 законни аборта . Повечето са поради деформации на плода.

Но организации в отбрана правата на дамите са пресметнали, че се правят до 200 000 аборта нелегално или в чужбина всяка година.

Демонстрациите са в прорез със възбраната на държавното управление за обществени събирания като част от ограниченията в битката с ковид.

По-рано през днешния ден стана ясно, че а здравните управляващи оповестиха за 13 628 инфектирани за последните 24 часа, както и рекорден брой умряли - 179 души.

Отделно през днешния ден полицията влезе в конфликт с протестиращи против новите ограничавания в битката с ковид.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР