Хиляди гърци се събраха в центъра на Солун, за да

...
Хиляди гърци се събраха в центъра на Солун, за да
Коментари Харесай

Хиляди гърци протестират в Солун заради името на Македония

Хиляди гърци се събраха в центъра на Солун, с цел да стачкуват против опцията бъдещото име на Македония да продължи да съдържа тази дума, пишат гръцки и македонски медии. Днес следобяд се чака в града да дойдат минимум 500 рейса от цяла Гърция съгласно англоезичното издание The Greek Reporter и гръцки медии, представени от македонските МКД и " Локално ".

Организаторите настояват, че не са част от нито една политическа партия и че упорстват само думата " Македония " да се не употребява от други страни. Митингът им публично стартира в 14 ч. локално (и българско) време и фрагменти на " Асошиейтед прес " и консуматори на обществени мрежи демонстрират стотици гръцки флагове в центъра на Солун. " Грийк рипортър " споделя, че поданици на остров Крит са пристигнали в града с конете си и в обичайно облекло, с цел да покажат взаимност с стачкуващите от Северна Македония.

Демонстрацията идва на фона на възобновените договаряния за името сред Атина и Скопие. В края на предходната седмица беше оповестено и социологическо изследване, съгласно което две трети от гърците не желаят " Македония " да се употребява като част от каквото и да било решение.

Това е първият огромен митинг в Гърция, откогато двете страни възобновиха разговора за името в средата на декември. Организаторите чакаха десетки хиляди да се включат, а и да има манифестации и на други места в северната част на страната.

На нова среща под егидата на Организация на обединените нации специфичният делегат на организацията Матю Нимиц изготви лист от пет оферти, който не беше публикуван публично, само че който се появи в някои гръцки и македонски медии.

 Хиляди гърци стачкуват в Солун поради името на Македония

" Аз самият съм на половина македонец "

Макар разновидностите за името на Македония (които включват и хрумвания по какъв начин да се назовават езикът и жителите на Македония, с цел да не влизат понятията в " спор " с ползите на Гърция) да се разказват за момента като " рамка за разговор ", а не като дефинитивни оферти, те разгневиха някои политици в Гърция. Пример е националистическата партия " Независими гърци " (АНЕЛ) на министъра на защитата Панос Каменос, който упорства думата " Македония " - изполвана във всички разновидности - да не е част от името.

Независимо от разрива сред националистите от АНЕЛ и лявата СИРИЗА, отворена към включване на термина, министър председателят Алексис Ципрас сподели, че въпреки да е " исторически голословно и неуместно " да се приказва за изключителността на Македония, " не е безразсъдно да се употребява терминът " Македония " като част от съставно име. "

" Ако има опция да се откри решение, би било национална нелепост да не се възползваме от него, " сподели още Ципрас. Той изясни, че въпреки да почита терзанията на част от жителите на северна Гърция, би трябвало да се мисли първо за националните ползи. " Аз също съм на половина македонец... (няма проблем с) решение, включващо географско или времево означение, което дава да се разбере, че никой не насочва териториални или исторически искания, " добави министър председателят, представен от формалната организация АНА-МПА.

 Хиляди гърци стачкуват в Солун поради името на Македония

Подобна концепция изрази и външният министър Никос Коциас преди две седмици (стига съставното име да отличава географски Република Македония от Егейска Македония), а това е и позицията на пратеника на Организация на обединените нации Нимиц. Последният споделя и остарялата позиция на Атина, че името би трябвало да е " за всеобща приложимост " ( " ерга омнес " ) - което значи, че то би трябвало да може да се употребява от Скопие двустранно и в интернационалните организации, а след приемането в такива, в които членува и Гърция (Европейския съюз и НАТО) - и вътрешнополитически.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4644)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР