Хиляди финландци откликнаха на отчаяния призив на фермерите да спасят

...
Хиляди финландци откликнаха на отчаяния призив на фермерите да спасят
Коментари Харесай

Безработните финландци берат ягоди по време на пандемията

Хиляди финландци откликнаха на обезверения апел на фермерите да спасят лятната годишна продукция от дребни безкостилкови плодове, откакто поради рестриктивните мерки, свързани с ковид, не бяха позволени задгранични берачи, предава Франс прес.

" След 22 години още веднъж имаме финландски служащи на ягодовите полета, обстановката е доста необикновена ", споделя пред организацията Веса Койвистойнен, притежател на най-голямата плантация за ягоди във Финландия, която се намира в южното село Холола.

При посещаване на 100-хектаровата плантация за две седмици през интервала на прибиране на реколтата, Агенция Франс Прес видя голямото поле, осеяно със стотици хора, от младежи до пенсионери, наведени да берат ягоди в щайги, които се претеглят и товарят на камиони.
За да се оправи с реколтата от дребни плодове, Финландия по принцип се нуждае от към 16 000 сезонни служащи годишно, " които идват главно от чужбина ", показва Кати Куула от земеделския профсъюз MTK.

Само че когато напролет бяха наложени рестриктивните мерки за пътешестване поради ковид, браншовите асоциации и държавното управление се уплашиха от дефицит на работна ръка и пуснаха редица стратегии за набиране на служащи.

Една от най-големите акции в обществените медии #Seasonwork (Сезонна работа), подкрепена от държавното управление, изобразява руса двойка със безоблачен тен, гордо изправена на поле с пшеница, и приканва всеки налични ръце да обезпечат домашна храна на финландските маси за вечеря.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР