Хиляди екоактивисти окупираха в събота въгледобивни мини Източна Германия в

...
Хиляди екоактивисти окупираха в събота въгледобивни мини Източна Германия в
Коментари Харесай

Няколко хиляди екоактивисти блокираха въгледобивни мини в Германия

Хиляди екоактивисти окупираха в събота въгледобивни мини Източна Германия в опит да окажат напън върху държавното управление да приключи използването на изкопаеми горива, оповестява Агенция Франс Прес.

 © БГНЕС
Природозащитници блокираха входа на мината „ Велзоу зюд ” в басейна на Лаузитц. Няколко стотин души препречиха входа на мината „ Йеншвалде ост ”, до момента в който други стопираха придвижването по жп линията, водеща към оборудването.

Около 1200 стачкуващи съумяха да блокират и достъпа до мина, ситуирана южно от Лайпциг, което спря работата ѝ.

В регионите, където са мините, десетки работни места зависят от производството на въглища. Има обаче и фамилии, които са застрашени да изгубят домовете си поради разширението на региона за рандеман на горивата.

Във всички три мини, окупирани от екоактивистите, се създават лигнитни въглища – нискокачествен кафяв вид въглища, които се считат за рискови за човешкото здраве и за природата. Екоорганизации нарекоха блокадите триумф и обявиха, че в тях са се присъединили към 3 000 техни членове.

Това е втората сходна акция тази година. През юни стотици екоактивисти със спални чували в продължение на няколко дни окупираха мина покрай Кьолн. Според екоорганизациите проектите на държавното управление да спре производството и използването на изкопаеми горива до 2038 година не са задоволителни за опазването на природата.
 © БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР