Хиляди души протестираха в Букурещ и редица други градове на

...
Хиляди души протестираха в Букурещ и редица други градове на
Коментари Харесай

Хиляди румънци протестираха срещу изменения на НПК, които според тях отслабват борбата с корупцията

Хиляди души стачкуваха в Букурещ и редица други градове на Румъния против намаляване на Наказателно-процесуалния кодекс, което съгласно тях ще затрудни битката с корупцията, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Няма да отстъпим " и "Крадци ", скандираха близо 5000 стачкуващи пред постройката на държавното управление в Букурещ. Те размахваха флагове на Румъния, Съединени американски щати и Европейски Съюз и назоваха "Червена чума " ръководещата Социалдемократическа партия.

Шумни стачкуващи влязоха и в постройката на Народното събрание, съпроводени от депутати на опозиционния Съюз за избавление на Румъния, в миг, когато министър-председателката Виорика Дънчила изнасяше тирада от трибуната за наближаващото румънско ротационно председателство на Европейски Съюз в първата половина на 2019 година

На няколко пъти имаше конфликти със силите на реда. Арестувани са осем души, измежду които един немски публицист.

Хиляди души стачкуваха и в градове като Брашов, Сибиу, Тимишоара, Яш и Клуж.

В понеделник късно вечерта доминираният от социалдемократите парламент одобри промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които съгласно опозицията имат за цел да защитят закононарушители.

Сред промените има понижаване на броя нарушавания, за които обещано лице може да бъде пратено във краткотраен арест и фрапантно ограничение на времетраенето на следствените дейности.

Според президента десноцентрист Клаус Йоханис редица промени целят да фаворизират ръководителя на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, който може да изиска преразглеждане на присъдата си от две години затвор условно за изборна машинация, която от 2016 година му не разрешава да се кандидатира за министър председател.

Днес също така румънският Върховен касационен съд да разгласи присъдата си против Драгня по обвиняване в подстрекателство към корист със служебно състояние в качеството му на ръководител на Окръжния съвет на окръг Телеорман в спекулация с фиктивни работни места, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР