Хиляди души посрещнаха китайския президент Си Дзинпин в Белград.Тържествената церемония

...
Хиляди души посрещнаха китайския президент Си Дзинпин в Белград.Тържествената церемония
Коментари Харесай

Хиляди души посрещнаха Си Дзинпин на тържествена церемония в Белград


Хиляди души посрещнаха китайския президент Си Дзинпин в Белград.

Тържествената гала включваше топовни салюти от 10 почетни взвода с по 10 артилерийски оръдия, осъществяване на националните химни и обзор на почетния часовой.

Сръбският президент Александър Вучич и Си Дзинпин се насочиха към северната тераса на Двореца на Сърбия.

Вучич акцентира, че „ Китай е огромен и постоянен другар на Сърбия “, заяви вестник " Политика ".

" Благодаря ви, че дойдохте в подобен огромен брой, с цел да поздравите огромния и железен другар на Сърбия, Си Дзинпин. Казах му, че такова почитание и обич няма да получи на никое място, както в нашата Сърбия “, акцентира Вучич.

" Днес ние пишем история, макар че на мнозина не им се коства по този начин. Само след няколко години всички ще си спомнят за този ден и за това, че през днешния ден сме писали бъдещето ", сподели президентът.

Сръбският водач уточни значимостта на поддръжката на Китай по отношение на териториалната целокупност на Сърбия.

" Както ние споделяме, че Тайван е Китай и това е записано в устава на Организация на обединените нации, по този начин и те поддържат нашия суверенитет и са с нас във всички най-трудни моменти. Не забравяйте, че те бяха с нас преди 25 години, когато Сърбия беше бомбардирана, и за това заплатиха цената. Те изгубиха хора единствено на няколкостотин метра отсам ", сподели Вучич, обръщайки се към събралите се жители.

БГНЕС напомня, че през 1999 година НАТО организира интервенция „ Съюзна мощ “ против Съюзна република Югославия, с цел да принуди Белград да приключи жестоките репресии против косовските албанци и да изтегли военните и полицейските си сили от Косово. При драматичен случай ракети на военния блок паднаха в китайското посолство, а трима души починаха.

Сръбският държавен глава благодари на китайския си сътрудник Си Дзинпин, тъй като „ всичко, което е издигнато в Белград, е с помощта на мощната сръбска стопанска система и неговата поддръжка за нашия стоманодобивен цех, Бор и други вложения “.

" Само небето е граница, знам какъв капацитет имаме и какъв брой доста можем да създадем. Да живее стоманената дружба сред Сърбия и Китай ", сподели той.

Президентът на Република Китай и брачната половинка му Пън Лиюен бяха посрещнати на аления килим от президента Вучич със брачната половинка му Тамара и сръбското държавно управление, отпред с министър-председателя Милош Вучевич.

Китайският общественик е придружаван от делегация от към 400 членове.

Си Дзинпин дойде в Сърбия нощес от Франция, където отседна в границите на първото си посещаване в Европа след пет години, а по-късно през днешния ден ще отпътува за Унгария.

Пекин и Белград ще подпишат 30 междудържавни съглашения, като едно от тях се отнася до междуведомственото съдействие сред китайската осведомителна организация Синхуа и сръбската Танюг.

Според проекта на визитата ще се организира пленарна среща на делегациите на Сърбия и Китай, водени от двамата президенти, последвана от гала по сключване на Съвместното изказване и замяна на подписани двустранни документи.

Президентът Си Дзинпин и президентът Вучич ще приказват пред медиите след церемонията.

„ Китай и Сърбия взаимно си предоставиха твърда поддръжка по въпроси, засягащи нашите съществени ползи и огромни опасения. Ние взаимно подкрепихме интернационалната правдивост и правдивост и допринесохме с нашия дял в насърчаването на мира и развиването в света “, сподели Си и добави, че двустранните връзки са постигнали исторически резултати след установяването на изцяло стратегическо партньорство през 2016 година

Снимка:БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР