Хиляди други евакуирани, тъй като пожарът на Тенерифе бушува на Канарските острови в Испания

...
Още хиляди жители на Тенерифе на Канарските острови в Испания
Коментари Харесай

Още хиляди жители на Тенерифе на Канарските острови в Испания напуснаха домовете си поради горски пожар, който властите смятат за „извън контрол“ ” бушува вече четвърти ден

От АРТУРО РОДРИГЕС и ДЖОЗЕФ УИЛСЪН Associated Press, 19 август 2023 г., 13:13 ч. Испанските Канарски острови напуснаха домовете си, тъй като горски пожар, който според властите е „извън контрол“, бушува вече четвърти ден.

Регионалното правителство на Канарските острови каза, че на още 4000 души е наредено да се евакуират в събота. Това бяха в допълнение към 4500-те души, които в петък бяха принудени да се преместят далеч от пътя на атлантическия остров, който е дом на около един милион души и също е популярна туристическа дестинация.

Тази цифра от над 8000 евакуирани се очаква да нарасне и може би рязко.

Службите за спешна помощ на Канарските острови казаха по-късно, че броят на евакуираните „може да надхвърли 26 000“ според временните изчисления, базирани на преброяването на острова. Службата добави, че всички онези хора, които се нуждаят някъде, за да намерят убежище, ще бъдат насочени към приюти.

Регионалното правителство каза, че „пожарът е извън възможностите ни да го потушим ” поради горещи и сухи условия и силни ветрове, които раздухаха огромните пламъци. Пожарникарите не са успели да установят периметър около пожара, който е погълнал най-малко 5 000 хектара (12 355 акра)

„Никога не сме виждали пожар с такова измерение на Канарските острови“, каза губернаторът на острова Роза Давила.

Не се съобщава за пострадали от избухването на пожара късно във вторник.

Около 265 пожарникари се бориха с огъня с помощта на 19 самолета, включително единици от континента, изпратени да помогнат. Още подкрепления са на път, каза централното правителство.

Пожарът се намира в стръмен и скалист планински район с борови дървета, с няколко общини по фланговете му. Достъпът за пожарникарите е изключително труден.

Регионалният шеф на архипелага Фернандо Клавихо каза, че полицията разследва причината за пожара.

Канарските острови бяха в суша през по-голямата част от последните няколко години, точно както по-голямата част от континентална Испания. През последните години на островите са регистрирани валежи под средното ниво поради променящите се метеорологични модели, повлияни от изменението на климата.

Архипелагът от седем острова се намира край северозападния бряг на Африка и югозападно от континентална Испания. В най-близката си точка островите са на 100 километра (60 мили) от Мароко.

Повече от 2000 души бяха евакуирани при горски пожар на близкия остров Ла Палма миналия месец което засегна около 4500 хектара (11 000 акра).

Испания имаше рекордно гореща 2022 г. и поставя нови топлинни рекорди тази година на фона на продължителна суша, която кара властите да са нащрек за горски пожари.

Според Европейската информационна система за горски пожари Испания оглавява списъка на страните от ЕС, засегнати от горски пожари досега тази година, със 75 000 хектара (185 000 акра) изгорени, пред Италия и Гърция.

Испания представлява почти 40% от близо 800 00 хектара (2 милиона акра), изгорени в Европейския съюз през 2022 г., каза агенцията на ЕС.

Пожарът идва, докато континенталната част на Испания се подготвя за нова гореща вълна. Държавната метеорологична служба на Испания издаде предупреждение в събота, че температурите ще се повишат през следващите дни, достигайки 40 градуса по Целзий (104 по Фаренхайт) в части от континента.

___

Джоузеф Уилсън съобщи от Барселона.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР