Хиляди демонстранти се събраха и вчера за четвърти пореден ден

...
Хиляди демонстранти се събраха и вчера за четвърти пореден ден
Коментари Харесай

Големи протести в Грузия срещу руската окупация на Южна Осетия и Абхазия

Хиляди стачкуващи се събраха и през вчерашния ден за четвърти следващ ден пред грузинския парламент, настоявайки за оставката на вътрешния министър и промени в изборния закон, съобщи Асошиейтед прес.

Започналите в четвъртък антиправителствени митинги са ориентирани и против съветския надзор върху двете сепаратистки грузински републики - Южна Осетия и Абзахия.

Недоволството на стачкуващите в началото бе провокирано от наличието на съветска делегация в грузинския парламент. Протестиращите направиха опит да нахлуят в Народното събрание, а полицията отвърна с гумени патрони и водни оръдия. Ранени бяха повече от 240 души. Действията на полицията доведоха до претенции за оставка на вътрешния министър Гиорги Гахария. "Единствената вяра на държавното управление е, че хората ще се уморят да стачкуват ", сподели активистката Саломе Угулава, само че добави, че хората няма да се уморят.

Заради митингите оставка в петък подаде ръководителят на Народното събрание Иракли Кобахидзе, само че това не удовлетвори стачкуващите. Те към този момент упорстват и за парламентарни избори по пропорционална система и освобождение на арестуваните на митинга в четвъртък, заяви ТАСС. И в събота, и в неделя по време на митингите се стигна до леки конфликти сред стачкуващи и служители на реда.

Организаторите споделят, че през днешния ден ще се опитат да засилят натиска върху държавното управление, като тръгнат с автомобилна колона към постройката на министерството на вътрешните работи. За вечерта още веднъж е очакван протест пред Народното събрание.

Демонстрациите в Тбилиси демонстрират враждебното връзки към Русия, което се резервира, макар че връзките с Москва постепенно се усъвършенстват след 2008 година, когато двете страни за малко водиха война за Южна Осетия, отбелязва Асошиейтед прес.

След експлоадирането тази седмица на митингите Русия разгласи, че от 8 юли стопира пътническите полети сред двете страни. Това решение припомня за транспортното ембарго, когато Русия наложи през 2006 година при усилване на напрежението сред двете страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР