Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Берлин и Кьолн ден

...
Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Берлин и Кьолн ден
Коментари Харесай

Демонстранти в Берлин и Кьолн поискаха Германия да се откаже от топлоцентралите

Хиляди стачкуващи излязоха по улиците на Берлин и Кьолн ден преди откриването на климатичната конференция в прилежаща Полша, с цел да изискат Германия по-бързо да се откаже от топлоцентралите.

Протестите против добива и преработката на въглища за електрическа енергия бяха проведени от природозащитни групи като „Грийнпийс“, неправителствената организация „Приятели на земята Германия“ (БУНД) и групата за поддръжка „Кампакт“ (Campact).

Thousands of people marched in Berlin and Cologne on Saturday calling for Germany to abandon coal-powered electricity generation, on the eve of a major climate conference in Poland https://t.co/ODcIJ88Uch

— AFP news agency (@AFP) December 1, 2018

Според уредниците в демонстрацията в Берлин са взели участие 16 000 души (според полицията – малко над 5000), а в Кьолн – 20 000 съгласно уредниците, 10 000 съгласно полицията, съобщи ДПА.

Много от стачкуващите през вчерашния ден носеха лозунги като „Спрете въглищата!“, „Бъдеще свободно от въглища!“ и „Защитете климата в този момент!“ и бяха облечени с костюми, имитиращи горящи дървета или гръмотевични облаци, с цел да припомнят, че горските пожари и рисковите стихии от ден на ден зачестяват поради стоплянето на климата, съобщи Асошиейтед прес.

Очакваше се, че представители на Германия ще показват на срещата, която се открива през днешния ден в Катовице, проект за последователното преустановяване на потреблението на въглища в страната през идващите десетилетия, демонстрирайки уговорката на държавното управление към съкращаването на излъчванията на парникови газове, което се позабави през последните години. Но експертна комисия отсрочи публикуването на рекомендациите си към немското държавно управление за след приключването на конференцията на Организация на обединените нации. Тя е подложена на напън от страните, произвеждащи въглища, да обмисли по-подробно какво може да се направи за основаването на нови работни места във въгледобивните региони, отбелязва АП.

Several hundred people protest against the global compact for migration #Migrationspakt in Berlin, next to Brandenburg gate. Many AfD and Pegida supporters. Strongly against immigration, want Germany for Germans. Counter protest opposite. @[email protected]/qIl20SpXTC

— Nina Hall (@Ninawth) December 1, 2018

Акцията в Кьолн беше и в отбрана на гората Хамбахер в Западна Германия, със предпазени скотски типове и столетни дървета, която е застрашена от изсичане поради разширението на мина за рандеман на кафяви въглища.

Според отчет, с който разполага ДПА, Германия няма да реализира поставената от самата нея цел да редуцира излъчванията на парникови газове с 40 % спрямо нивата от 1990 година до същия интервал следващата година, а вместо това ще реализира начмаление единствено от 32 %. Докладът е обвързван с работата на комисията, която би трябвало да предложи на държавното управление стратегия за преустановяване на добива на електрическа енергия от въглища.

/БТА/

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР