Хиляди демонстранти излязоха на протест в Грузия по призив на

...
Хиляди демонстранти излязоха на протест в Грузия по призив на
Коментари Харесай

Грузия: Многохиляден антиправителствен протест поиска предсрочни избори

Хиляди стачкуващи излязоха на митинг в Грузия по апел на опозицията и желаеха предварителни избори, откакто ръководещото болшинство отхвърли промяната в изборната система, обещана, с цел да се постави завършек на предходна вълна от митинги, съобщи Франс прес.

Над 10 000 души се събраха в неделя следобяд пред Народното събрание в Тбилиси. Те развяваха грузински и европейски флагове и издигаха великански девиз " Всички против един ", насочен против Бидзина Иванишвили, ръководител на ръководещата партия " Грузинска фантазия ".

Под натиска на улицата през юни могъщият олигарх Иванишвили даде обещание да отстрани смесената изборна система за парламентарните избори през октомври 2020 година и да вкара пропорционална система.

Въпреки смазващото си болшинство в Народното събрание обаче " Грузинска фантазия " отхвърли промяната, предизвиквайки гнева на опозиционните партии. Те упрекват Иванишвили, че е провокирал съзнателно неуспеха на законопроекта и настояват, че ръководещата партия се е облагодетелствала незаслужено от сегашната система.

Сегашната антиправителствена проява е предшествана от голям брой други опозиционни манифестации в последните месеци. Недоволството избухна през юни, когато ръководещите разрешиха на гостуващ в Тбилиси съветски народен представител да приказва от мястото на ръководителя на грузинския парламент, изнасяйки тирада на съветски език. След това главно младежи станаха уредници на антируски митинг, който бе брутално сподавен от полицията, напомня Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР