Хиляди декари иглолистни гори са унищожавани всяка година от разпространението

...
Хиляди декари иглолистни гори са унищожавани всяка година от разпространението
Коментари Харесай

Короядът на зелените убива иглолистната гора

Хиляди декари иглолистни гори са унищожавани всяка година от разпространяването на корояд у нас, сподели инспекция на “Труд”.

Основната причина за нашествието на вредителя е натискът на няколко зелени организации, извършен върху страната през 2001 година. Тогава, на 18 юли, заседава комисия, основана в Министерство на околната среда и водите. Тя би трябвало да реши какво да се прави с следствията от смерча във витошкия биосферен резерват “Бистришко бранище”. Два месеца по-рано естествената буря поваля в местността 620 декара смърч.

От протокола от съвещанието е видно, че представителите на зелените са най-върлите съперници на единственото рационално решение – падналите стволове да бъдат извозени. Причината – става дума за биосферен резерват, който изключва човешка интервенция. В сбирката с изключение на приети специалисти като проф. Георги Цанков и сътрудника му Стефан Мирчев, вземат участие и добре познатите през днешния ден представители на зелените Андрей Ковачев и Тома Белев.

Специалистите предизвестяват, че дърветата би трябвало да се извозят, защото към този момент е откри корояд типограф и изясняват.

“Няма заплаха”, декларира Ковачев, който е безапелационен, че гората ще се възвърне сама. Белев, който тогава е шеф на Природен парк “Витоша” споделя, че не може да се залесява, тъй като човешката интервенция в резервата е неразрешена. Вместо това предлага образувалото се короядно леке да се следи. Ковачев добавя, че би трябвало пиар стратегия, с цел да бъде уверено обществото, че всичко е в името на природата.

“1 милион декара гора е починала от 17-те милиона, залесени през 80-те години на предишното столетие” –съобщи пред “Труд” проф. Георги Цанков. Той е един от най-хубавите учени в региона на горското стопанство, чийто разработки до през днешния ден се смятат основополагащи в бранша.

Цанков изясни, че преди към 30 години са залесени 17 млн. дка в долния лесорастителен регион на страната. Той дефинира казусът с корояда като доста сериозен.

“В момента белият бор в Родопите е атакуван от върхов корояд. Дърветата загиват”, изясни специалистът. И добави, че корояд типограф пък убива смърчовете.

Проф. Цанков обясни, че битката с вредителя не се води по верен метод.

Грешен опит

Специалистът описа, че когато стихии събарят дървета, стволовете мигновено би трябвало да се извозват. Вместо това у нас започвали да се основават комисии, които отивали на място, правели огледи и чак по-късно се вземало решение.

“Дърветата падат главно през зимата. Короядът стартира да атакува през май, а комисиите се събират юли и мислят до октомври. Тогава вредителят към този момент е нанесъл провалите и няма какво да се направи”, уточни професорът. Той добави, че не престават да се образуват короядни петна в горите – става дума за местности с 200-300 инфектирани дървета. “Там не би трябвало да има никакво закъснение, а незабавното им отрязване. Само по този начин останалата част от гората няма да бъде нападната”, сподели проф. Цанков. Той напомни, че короядът се развъжда под кората и прегризва проводящата тъкан.

Становище

Специалистите са учудени

“Труд” споделя и мнението на тогавашното управление на Лесозащитна станция-София за съвещанието на комисията.

В него има мнения на изявленията по време на сбирката – по отношение на тезите на Андрей Ковачев е записано – “Пледира за консервация на и запазване на екосистемата, а същотот време не регистрира главния й образуващ фактор – смърчовата гора, която няма да се възстанови”. Становището завършва с предизвестие, че стремежът да бъде предпазен “Бистришко бранище”, може да се трансформира в ерозирала зона.

Позициите на „ природозащитниците “: Документи разкриват безхаберието

Две мнения имат и зелените – едното е на Тома Белев в качеството му на тогавашен началник на Политическа партия “Витоша”, а другото на Българско сдружение за отбрана на птиците, по това време ръководено от Сергей Дерелиев.

Ето какво написа Белев: “По време на полемиките в комисията като един от методите за понижаване на риска от всеобщото развиване на корояди беше посочено изнасянето на падналата дървесина. Според нас този метод ще има съществено отрицателни последствия и е изцяло недопустим”. Доводите за това са, че в случай че стволовете бъдат извозени, ще бъде отнета забележителна част от биогените в екосистемата и по този начин щяла да се понижи нейната непоклатимост.

От Българско дружество за защита на птиците изясняват, че е “несъобразно да бъде изнесена каквато и да е част от повалените дървета”. Причините – в закона пишело, че това можело да стане, единствено в случай че падналите дървета са над 25% от горския масив.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР