Хиляди декари иглолистни гори са унищожавани всяка година от разпространението

...
Хиляди декари иглолистни гори са унищожавани всяка година от разпространението
Коментари Харесай

Труд: Короядът на зелените убива иглолистната гора

Хиляди декари иглолистни гори са унищожавани всяка година от разпространяването на корояд у нас, сподели инспекция на в. “Труд”. Основната причина за нашествието на вредителя е натискът на няколко зелени организации, извършен върху страната през 2001 година. Тогава, на 18 юли, заседава комисия, основана в Министерство на околната среда и водите. Тя би трябвало да реши какво да се прави с следствията от смерча във витошкия биосферен резерват “Бистришко бранище”. Два месеца по-рано естествената буря поваля в месността 620 декара смърч.

Изданието написа, че разполага с протокола от съвещанието, от който е видно, че представителите на зелените са най-върлите съперници на единственото рационално решение – падналите стволове да бъдат извозени. Причината – става дума за биосферен резерват, който изключва човешка интервенция. В сбирката с изключение на приети специалисти като проф. Георги Цанков и сътрудника му Стефан Мирчев, вземат участие и добре познатите през днешния ден представители на зелените Андрей Ковачев и Тома Белев.

Специалистите предизвестяват, че дърветата би трябвало да се извозят, защото към този момент е откри корояд типограф и изясняват.

“Няма заплаха”, декларира Ковачев, който е безапелационен, че гората ще се възвърне сама. Белев, който тогава е шеф на Природен парк “Витоша” споделя, че не може да се залесява, тъй като човешката интервенция в резервата е неразрешена. Вместо това предлага образувалото се короядно леке да се следи. Ковачев добавя, че би трябвало пиар стратегия, с цел да бъде уверено обществото, че всичко е в името на природата.

Експертът проф. Георги Цанков: 1 млн. декара гора е починала

“1 милион декара гора е починала от 17-те милиона, залесени през 80-те години на предишното столетие” – това заяви проф. Георги Цанков. Той е един от най-хубавите учени в региона на горското стопанство, чийто разработки до през днешния ден се смятат основополагащи в бранша.

Цанков изясни, че преди към 30 години са залесени 17 млн. дка в долния лесорастителен регион на страната. Той дефинира казусът с корояда като доста сериозен.

“В момента белият бор в Родопите е атакуван от върхов корояд. Дърветата загиват”, изясни специалистът. И добави, че корояд типограф пък убива смърчовете.

Проф. Цанков обясни, че битката с вредителя не се води по верен метод.

Грешен опит

Специалистът описа, че когато стихии събарят дървета, стволовете мигновено би трябвало да се извозват. Вместо това у нас започвали да се основават комисии, които отивали на място, правели огледи и чак по-късно се вземало решение.

“Дърветата падат главно през зимата. Короядът стартира да атакува през май, а комисиите се събират юли и мислят до октомври. Тогава вредителят към този момент е нанесъл провалите и няма какво да се направи”, уточни професорът. Той добави, че не престават да се образуват короядни петна в горите – става дума за местности с 200-300 инфектирани дървета. “Там не би трябвало да има никакво закъснение, а незабавното им отрязване. Само по този начин останалата част от гората няма да бъде нападната”, сподели проф. Цанков. Той напомни, че короядът се развъжда под кората и прегризва проводящата тъкан.

Становище
Специалистите
са учудени

Изданието разполага и със мнението на тогавашното управление на Лесозащаитна станция-София за съвещанието на комисията.

В него има мнения на изявленията по време на сбирката – по отношение на тезите на Андрей Ковачев е записано – “Пледира за консервация на и запазване на екосистемата, а същотот време не регистрира главния й образуващ фактор – смърчовата гора, която няма да се възстанови”. Становището завършва с предизвестие, че стремежът да бъде предпазен “Бистришко бранище”, може да се трансформира в ерозирала зона.

Позициите на „ природозащитниците “:
Документи разкриват безхаберието

Две мнения имат и зелените – едното е на Тома Белев в качеството му на тогавашен началник на Политическа партия “Витоша”, а другото на Българско сдружение за отбрана на птиците, по това време ръководено от Сергей Дерелиев. Вестникът разполага и с тези два документа.

Ето какво написа Белев: “По време на полемиките в комисията като един от методите за понижаване на риска от всеобщото развиване на корояди беше посочено изнасянето на падналата дървесина. Според нас този метод ще има съществено отрицателни последствия и е изцяло недопустим”. Доводите за това са, че в случай че стволовете бъдат извозени, ще бъде отнета забележителна част от биогените в екосистемата и по този начин щяла да се понижи нейната непоклатимост.

От Българско дружество за защита на птиците изясняват, че е “несъобразно да бъде изнесена каквато и да е част от повалените дървета”. Причините – в закона пишело, че това можело да стане, единствено в случай че падналите дървета са над 25% от горския масив.

Източник: в. Труд
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР