Хиляди дефилираха в градовете в в събота в третия пореден

...
Хиляди дефилираха в градовете в в събота в третия пореден
Коментари Харесай

Протести в Полша срещу почти пълната забрана за аборти

Хиляди дефилираха в градовете в в събота в третия следващ ден на митинг против съвсем цялостната възбрана за в страната, като някои дават обещание по-нататъшни дейности през идващите дни.
Протестиращите реагираха на решението на конституционния съд на Полша в четвъртък, че действителен закон, допускащ аборта на деформирани плодове, е " несъответстващ " с конституцията.
Решението провокира митинг от страна на правозащитни групи в и отвън надълбоко католическата страна с население от 38 милиона души.
Някои протестиращи скандираха " Свобода, тъждество, права на дамите ".
Много от банерите и плакатите - носещи лозунги като " Позор! " и „ Война против дамите “ - също носеха алената мълния, трансформирала се в знак на митингите.
Противниците на решението на съда приканиха за референдум за правото на аборт на деформирани плодове. А някои оповестиха, че ще блокират трафика в цялата страна в понеделник.
Решението значи, че отсега нататък абортите ще бъдат позволени единствено в случаи на обезчестяване, блудничество или в случай че има опасност за живота на дамата.
Вече има по-малко от 2000 законни аборта годишно в Полша - и по-голямата част от тях се правят заради деформирани плодове.
Но женските групи пресмятат, че до 200 000 процедури се правят нелегално или в чужбина всяка година.
Демонстрациите продължиха на инат на държавната възбрана за обществени събирания, наложена като част от необятен набор от ограничения, предопределени да спрат рекордния скок в случаите на ковид през последните дни.
В събота полският президент Анджей Дуда направи позитивен тест за вируса. Здравните управляващи оповестиха за съвсем рекордни 13 628 случая през последните 24 часа и с рекорден дневен брой на смъртните случаи от 179.
Решението на конституционния съд е в сходство с това, което желаеха полският римокатолически епископат и ръководещата дясна партия Право и правдивост (ПиС).
Съдът е реформиран от държавното управление на ПиС и от този момент е упрекван в съществуването на доста съдии, лоялни на партията в неговите редици.
 Полша затваря заведенията, множеството възпитаници ще се образоват онлайн Полша затваря заведенията, множеството възпитаници ще се образоват онлайн
Правителството на Полша реши да вкара нови ограничавания в помощ на борбата против разпространяването на ковид. Ресторантите, баров...
Промените в съда са част от поредност от спорни правосъдни промени на ПиС, които сложиха Полша в спор с Европейски Съюз заради опасенията, че подкопават правосъдната самостоятелност и върховенството на закона.
В петък вечерта хиляди най-вече млади протестиращи се събраха край дома във Варшава на Ярослав Качински, считан за кукловод на полската политическа сцена като водач на ръководещата дясна партия Право и правдивост.
Решението за аборта на полския съд провокира неотложно наказание от Съвета на Европа, водещата организация за правата на индивида на континента.
Нейният комисар по правата на индивида Дуня Миятович го назова " печален ден за правата на дамите ".
Правозащитни групи, в това число Amnesty International и Human Rights Watch също нападат решението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР