Хиляди чехи протестираха за трети пореден понеделник в Прага и

...
Хиляди чехи протестираха за трети пореден понеделник в Прага и
Коментари Харесай

Хиляди чехи отново протестирaха срещу новия министър на правосъдието

Хиляди чехи стачкуваха за трети следващ понеделник в Прага и в други градове с гледище за оставка на новия министър на правораздаването, предадоха международните организации.

Протестиращите настояват, че назначението на Мария Бенешова за министър на правораздаването може да компрометира чешката правосъдна система в миг, в който прокурори би трябвало да решат дали да издигнат обвинявания против премиера Андрей Бабиш за хипотетични измами с европейски средства.

В Чехия правосъдният министър има забележителен надзор над прокурорите. Мария Бенешова беше назначена на поста през април. Тя беше юрист и консултант на президента Милош Земан, който е непосредствен съдружник на Бабиш. Бенешова беше и в служебното държавно управление, назначено от Земан през 2013 година Земан нееднократно е подлагал на критика чешките прокурори.

Когато беше народен представител, Бенешова гласоподава в Народното събрание срещу настояването на полицията да бъде снет парламентарният имунитет на Бабиш, с цел да може той да бъде разследван. Протестиращите и опозицията споделят в този момент, че министърът може да се опита да въздейства върху следствието против премиера. Тя отхвърля тези изказвания.

Според чешки медии в митингите през вчерашния ден в Прага са взели участие 20 хиляди души, а в Бърно - 2 хиляди, съобщи " Ройтерс ". Протестите в Чехия започнаха след политически стимулирани промени в правосъдните системи на прилежащите Унгария и Полша, довели също до митинги там и до спор с Европейския съюз, който твърди, че правосъдните промени заплашват върховенството на закона, отбелязва " Ройтерс ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР