Хиляди бразилци, които подкрепят бившия президент Жаир Болсонаро, нахлуха във

...
Хиляди бразилци, които подкрепят бившия президент Жаир Болсонаро, нахлуха във
Коментари Харесай

Какви са корените на хаотичното въстание в бразилската столица и кои са протестиращите

Хиляди бразилци, които поддържат някогашния президент Жаир Болсонаро, нахлуха във Върховния федерален съд, президентския замък и Националния конгрес на 8 януари, което доста подсещаше на въстанието в американския Капитолий през 2021 година Групите съумяха да пробият полицейските барикади по основния бул. на столицата Бразилия и да щурмуват постройките, да повредят мебели, да разбият прозорци и да унищожат творби на изкуството. Докато те отприщваха хаоса в столицата, Болсонаро си стоеше на несъмнено във Флорида, където живее неговият съдружник, някогашният американски президент Доналд Тръмп. Инцидентът провокира обвинявания, че дейностите на Болсонаро са разпалили пламъците на несъгласието и в последна сметка са довели до протеста.
Още по темата
Кои са протестиращите и какво желаят?

Протестиращите са твърди последователи на Болсонаро, някои от които направиха лагер пред генералния щаб на армията в Бразилия, откогато Болсонаро загуби президентските избори на 30 октомври и не одобри за действителни резултатите от конкуренцията. Други пътуваха до Бразилия за уикенда с рейсове. Те упорстват за военна интервенция, която да смъкна от власт новоизбрания президент Луиз Инасио Лула да Силва, потвърждавайки, че той е апаш, който ще докара страната до комунизъм, и за връщане на Болсонаро на власт.

Как Бразилия стигна дотук?

През цялото време на ръководството си Болсонаро сипеше огън и жупел по съдиите от Върховния съд за това, че са почнали следствия, ориентирани против него и неговите съдружници. Той неведнъж посочваше съдията Алешандри де Мораис, който ръководеше изборния орган по време на вота, и в един миг тласна Бразилия към ръба на институционална рецесия, като заплаши да не се подчинява на всяко бъдещо решение на де Мораис.

Болсонаро също по този начин сееше подозрения по отношение на надеждността на електронните машини за гласоподаване, след което отхвърли да признае провалянето си. След провалянето той значително изчезна от полезрението, макар че един път се обърна към поддръжниците си, с цел да им каже, че имат силата да въздействат и че той управлява въоръжените сили. Привържениците му се надяваха, че Болсонаро или въоръжените сили ще се намесят, с цел да анулират резултатите от вота.

Какво твърди Болсонаро за системата за гласоподаване на изборите?

Болсонаро настояваше електронната система за гласоподаване да разполага с печатна квитанция, с цел да се даде опция за одитиране, само че долната камара на Националния конгрес през 2021 година гласоподава срещу предлагането му за тази смяна, а изборните органи настояват, че резултатите към този момент могат да бъдат тествани. Експертите по сигурността считат, че електронното гласоподаване е по-малко несъмнено от ръчно маркираните хартиени бюлетини, защото не оставя подлежаща на инспекция от оторизирано лице хартиена диря. Бразилската система обаче се следи деликатно и от приемането ѝ през 1996 година до момента локалните управляващи и интернационалните наблюдаващи не са разкрили доказателства за потреблението ѝ за осъществяване на измами.

След изборите през 2022 година Болсонаро и партията му подадоха молба до изборния орган да анулира милиони гласове, подадени на множеството машини за гласоподаване, които са имали софтуерен бъг - машините не са имали самостоятелни идентификационни номера във вътрешните си протоколи. В настояването не се посочваше по какъв начин грешката може да повлияе на резултатите, а самостоятелни специалисти обявиха, че тя няма да подкопае надеждността на вота по никакъв метод. Председателят на изборния орган бързо отхвърли настояването и наложи многомилионна санкция на партията за това, което той назова недобросъвестно изпитание.

Какви са връзките на Болсонаро с Тръмп и неговите съдружници?

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп беше един от дребното задгранични съдружници на Болсонаро и Болсонаро постоянно възхваляваше водачеството на американския си сътрудник, като даже публикуваше фотоси, на които гледа обръщенията на Тръмп.

Болсонаро и синът му Едуардо, който е народен представител, посетиха Тръмп в Мар-а-Лаго и двамата участваха на вечери в дома на Стив Банън. Дългогодишният съдружник на Тръмп застана зад изказванията на Болсонаро за електронната система за гласоподаване преди вота през октомври, а след въстанието на 8 януари в Бразилия назова протестиращите " бразилски борци за свобода`` във видеоклип в обществените мрежи.

Едуардо Болсонаро неколкократно е посещавал Конференцията за консервативно политическо деяние в Съединени американски щати, позиционирайки се като интернационално лице на дясното придвижване, ръководено от татко му, и установявайки контакти с американските си сътрудници. Джейсън Милър, някогашният пълководец на акцията на Тръмп, също се срещна с Едуардо в Бразилия. В навечерието на въстанието на 6 януари в Капитолия на Съединени американски щати Едуардо беше във Вашингтон и се срещна с Иванка Тръмп и основния изпълнителен шеф на " Май Пилоу " Майк Линдъл.

След като Тръмп изгуби при опита си за преизбиране, тогавашният президент Болсонаро изчака пет седмици, преди да признае успеха на Джо Байдън, и беше един от последните международни водачи, които направиха това.

Защо Болсонаро е в Съединени американски щати?

Болсонаро отлетя за Флорида два дни преди встъпването в служба на Лула на 1 януари, когато отиващият си президент обичайно връчва президентската лента на своя правоприемник. Вместо това Болсонаро се настани краткотрайно в дома на бразилски някогашен войник по смесени бойни изкуства край Орландо. Той не е прецизирал аргументите за заминаването си, а анализатори допускат, че това е опит да избегне вероятно правосъдно гонене по отношение на няколко настоящи следствия, ориентирани против него, обвинявания от поддръжници, че не е мобилизирал въоръжените сили или отговорност за дейностите на поддръжниците му.

Превод Пламен Йотински (БТА)
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР