Хиляди бразилци излязоха вчера в няколко града на демонстрации срещу

...
Хиляди бразилци излязоха вчера в няколко града на демонстрации срещу
Коментари Харесай

Бразилци излязоха на демонстрации срещу честването на годишнината от преврата през 1964 г.


Хиляди бразилци излязоха през вчерашния ден в няколко града на демонстрации против честването на годишнината от преврата през 1964 година, съобщи АП.

Това стана откакто второинстанционен съд анулира, както настояваше крайнодесният президент на Бразилия Жаир Болсонаро, решението на съд от първа инстанция, забраняващо тържествата по случай годишнината. В столицата Бразилия стачкуващите скандираха лозунга "Никога повече тирания ".

"Болсонаро демонстрира обичта си към диктатурата, тъй като си мисли, че насилието може да реши проблемите на страната ", съобщи 37-годишен стачкуващ в Рио де Жанейро.

Честванията на годишнината от държавния прелом през 1964 година, за които прикани Болсонаро, бяха разкритикувани от правозащитници и организации на гражданското общество, които бързо проведоха вчерашните демонстрации.

Бразилската комисия за истината излезе през 2014 година с отчет, в който се показва, че по времето на военната тирания от 1964-1985 година са били убити или са изчезнали минимум 434 души.

През 28-те си години в бразилския парламент Болсонаро нееднократно е изразявал удивление от военния режим. По време на предизборната акция за президентските избори предходната година тази негова позиция шокира и разгневи доста бразилци, само че се хареса на друга част от обществото, която е на мнение, че по време на диктатурата е имало ред и престъпността е била ниска.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР