Хиляди бразилци излязоха по улиците на фона на опасенията, че

...
Хиляди бразилци излязоха по улиците на фона на опасенията, че
Коментари Харесай

Хиляди бразилци на протест срещу президента Болсонаро

Хиляди бразилци излязоха по улиците на фона на опасенията, че президентът Жаир Болсонаро ще се опита да остане на власт, даже в случай че загуби изборите през октомври, инфорира БиБиСи.

Протестиращи маршируваха в няколко града в отбрана на демокрацията заради опасения, че крайнодесният водач няма да зачете резултата от вота.

Болсонаро неведнъж се е опитвал да дискредитира бразилската система за гласоподаване. Той твърди, че машините за гласоподаване разрешават машинация, заради неналичието на хартиена диря.

Преди година Болсонаро се опита да промени системата, с цел да вкара печатни бюлетини, само че предлагането беше отхвърлено в Конгреса.

Критиците на президента показаха опасения, че той се готви да последва образеца на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и да разгласи необятно публикувани измами, в случай че загуби изборите.

Демонстрациите се организираха в същия ден, когато цивилен манифест беше прочетен и подписан от милион бразилци. Манифестът, въодушевен от декларация от 1977 година, заклеймяваща диктатурата на Бразилия по това време, предизвестява, че демокрацията в страната е изправена пред огромна заплаха.

Тълпи стачкуваха в Рио де Жанейро, Бразилия и Ресифе. Хиляди се събраха пред университета в Сао Пауло, където беше прочетена петиция " в отбрана на демократичната правова страна ".

Хората издигнаха банери, заклеймяващи Болсонаро и провъзгласяващи " уважавайте вота, уважавайте хората ". Някои бяха облечени като машини за електронно гласоподаване, в отпратка към изказванията на президента за машинация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР