Хиляди бежанци търсят убежище в Полша. Страната е изградила 8

...
Хиляди бежанци търсят убежище в Полша. Страната е изградила 8
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Как изглежда нощта в приемателен център по полско-украинската граница

Хиляди бежанци търсят леговище в Полша. Страната е построила 8 приемателни центъра за банкет по полско-украинската граница. Жени с деца чакат с часове, с цел да се спасят от войната.

И тази нощ десетки бежанци останаха на жп гарата в Пшемишъл. Сред тях е и Лебка, който е родом от Конго. Твърди, че е студент в Украйна.

Ще преспивам на гарада. Тук имаме всичко належащо.Ситуацията там е доста рискова. Катастрофа. Много хора умират. Не може да се спи. В момента има доста войска.

За да стигнат дотук някои са чакали над 20 часа преди да преминат границата. По-силна от умората обаче се оказва мисълта за околните, останали блокирани в Украйна.



В Киев е ужасно. Бомбардират, дори и жилищни здания. Всички желаят да се махнат оттова. Да напуснеш Киев е невероятно. Семейството ми живеят на левия бряг на Днепър, само че с цел да се изтеглят би трябвало да отидат на десния, само че не могат. Стояха в бомбоубежище. Два дни имаше комендантски час и не можеха да излизат. Вчера съумяха да пуснат трен и единствено сестра ми съумя да пристигна с влака. Мъжът й остана, както и баба ми остана, споделя Вероника.

За бежанците на гарата се грижат десетки доброволци, които работят неуморно часове наред. Раздават топла храна и облекла на нуждаещите се. Други пък отворят домовете си.



Чакам на гарата хора, които мога да приюта. Имам дом, предлагам и храна. Ако желаят мога да им намеря и работа. Седя и очаквам, само че към момента не съм намерил искащи. Не желаеме да оставим хората сами, споделя Дамян.

Досега броят на бежанците в Полша надвишава 450 000 души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР