Хиляди българи, заминали да работят в чужбина, често разказват за

...
Хиляди българи, заминали да работят в чужбина, често разказват за
Коментари Харесай

Как работата в чужбина да не стане ”модерно робство”

Хиляди българи, отпътували да работят в чужбина, постоянно описват за мизерни условия на труд и за лъжливи схеми. Сред сигналите най-вече са тези за ниско възнаграждение, липса на спомагателни хонорари и на пари за ексклузивен труд.

Преди дни при интервенция на органите на реда в Корнуол, Англия беше разкрита плантация, в която са работили като "бели плебеи " към 200 имигранти. Сред тях нямаше българи, само че се оказа, че компании медиатори са изпращали наши сънародници там.

Във връзка тези сигнали за нередности при изпращане на български служащи във Англия, Изпълнителната Агенция "Главно ревизия на труда " припомня, че при потребление на компании медиатори и на предприятия, които обезпечават краткотрайна работа, би трябвало да се направи информация в специфичните регистри дали тези компании имат регистрация.

Списъците с записаните компании са обществени и могат да бъдат открити на уеб страницата на Агенцията по заетостта.

Когато, без значение от метода на изпращане, от лицата се изискват суми за разнообразни такси, връзката се води единствено по интернет или се уговарят срещи отвън офиси, това е сигурен знак, че се касае за лъжливи практики, предизвестяват от Инспекцията на труда.

В българското законодателство има безапелационни текстове, които задължават и медиаторите, и командироващите сдружения, в това число и предприятията, осигуряващи краткотрайна работа, да договарят и обезпечават минимум същите минимални условия на работа, каквито са открити за служащите и чиновниците, изпълняващи същата или сходна работа в приемащата страна.

При обезпечаване на работа посредством компания медиатор търсещите работа лица би трябвало да изискат контракт за набиране на личен състав сред медиатора и шеф в приемащата страна. Трябва да има подписан посреднически контракт сред компанията и търсещото работа лице, който би трябвало да съдържа наложителни клаузи за изискванията и реда за осъществяване на посредническа активност по наемане на работа.

Лицето би трябвало да бъде авансово осведомено документално с изискванията на работа в страната, където ще бъде изпратено, и с данните на работодателя. То би трябвало да тръгне от България със подписан трудов контракт с шеф в приемащата страна, преведен на български език.

Най-често се изготвят двуезични контракти, в които следва да бъдат уговорени изискванията на възнаграждение, продължителността на работния ден, почивките и отпуските и други, в това число и за чия сметка са разноските по пътуването, както и други разноски.

Сигналите, които постъпват в Инспекцията по труда, засягат най-много неспазено условие възнагражденията да бъдат равни най-малко на минималните в приемащата страна.

Друго постоянно нарушаване е, че в трудовите контракти с предприятия, които обезпечават краткотрайна работа, а при командироването - в спомагателните съглашения, не се уговарят всички условия, които се изискват съгласно Наредбата за изискванията и реда за командироване и изпращане на служащи и чиновници в границите на даване на услуги.

При потребление на компании медиатори постоянно нарушаване е неналичието на самостоятелен трудов контракт с шеф от приемащата страна, който би трябвало да бъде възложен на лицето преди заминаването. Друго постоянно нарушаване е, че медиаторите, които обезпечават краткотрайна работа, или работодателите, които командироват свои служащи и чиновници, не ги осведомят за изискванията на труд и възнаграждение в приемащата страна.

Агенцията по заетостта е прекратила регистрацията на 16 компании медиатори за наемане на работа в чужбина в интервала 2015-2017 година Причината за прекратената регистрация са установени нарушавания от Главна ревизия по труда и влезнали в действие наказателни постановления.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР