Хиляди българи у нас и по света се хванаха за

...
Хиляди българи у нас и по света се хванаха за
Коментари Харесай

Хиляди българи се хванаха на хоро за 3 март

Хиляди българи у нас и по света се хванаха за ръце, с цел да отбележат националния ни празник, 3 март. Инициативата, наречена „ Пробуждане с хоро “, се организира за пета поредна година и има за цел да покаже, че българският дух е жив и обратно на някои изказвания българите са единни. Инициативата е проведена от „ Сдружение Азбукари “ и  Единение " Българи на България “.

``
реклама

Точно в 12 часа българи от над 90 обитаеми места у нас и в чужбина се включиха в може би най-голямото хоро, с цел да покажат, че традициите са това, което ни сплотява и ни прави по-силни. В магичен кръг се сплотиха дребни и огромни, по градовете и в селата, навън и в зали, в домовете на хиляди родолюбиви българи. „ Нараства броят на дребните селца, които се включват в самодейността “, споделят уредниците. Празникът стартира от парка „ Заимов “ в столицата, а крайник поведоха танцьорите от Kлyб по нapoднитaнци „ Bитoшa “, aнcaмбъл „ Бългapcĸиpитми “ и дeцaтaoтдeтcĸaгpaдинa „ Cлънчицe “.

Пяха BeceлинBacилeв, TaняCĸeчeлиeвa, ΠиpинaXpиcтoвa, AнтoниoCимeoнoв, BaлepияMoмчилoвa и водещите на събитието Ивaи EвaBaлeнтинoви. На празника в парка „ Заимов “ участваха голям брой родители с дребните си деца, които създаваха още по-радостно въодушевление. Много огромно е присъединяване на българите зад граница, сподели ръководителят на „ Сдружение Азбукари “ Цвета Кирилова. Хора се играха в Съединени американски щати, Канада, Германия, Сърбия, Испания, Нидерландия... „ Последователи на самодейността са хората, които милеят за българщината “, споделят от „ Сдружение Азбукари “. Освен професионални артисти и танцьори в „ Пробуждане с хоро “ се включват от ден на ден любителски сформира. За първи път тази година има толкоз огромно присъединяване на деца от столични учебни заведения, които са се посветили на националния танц.

И тази година се организираха състезанията за най-добре омесена питка и предизвикващият голям интерес конкурс за най-красива национална носия- женска, мъжка и детска. „ Важно е да носим националната носия на празници, като днешния, с цел да покажем хубостта и символиката й на целия свят “, споделя Цвета Кирилова.
„ Хорото е антично знание, излъчено от потомство на потомство. В себе си то съхранява мъдри послания, които целят да покажат, че българският дух би трябвало да ликува и че ние сме горделив и заслужен народ. В " Пробуждане с хоро " се включват освен последователи, които ценят българския национален танц, само че и такива, които търсят вяра “, споделя ръководителят на „ Сдружение Азбукари “ Цвета Кирилова. В българското хоро с изключение на символика има и голяма доза здраве. Затова колкото повече играем, толкоз по-здрави се усещаме, има вяра Кирилова и е уверена, че в последните години има възобновление на българския дух и на българските обичаи.
Тази година уредниците раздадоха питки и пожелаха на всички българи да бъдат доста здрави.






 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте забравили
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР