Хиляди българи се събират на масов протест на 7 септември

...
Хиляди българи се събират на масов протест на 7 септември
Коментари Харесай

България изригва: Хиляди се събират на протест срещу завоалираната Стратегия за детето

Хиляди българи се събират на всеобщ митинг на 7 септември против измененията в Семейния кодекс, свързани с другояче спряната Стратегия за детето.
Организаторите са безапелационни, че поправките в нашите разпореждания наподобяват обезпокоително доста на норвежкото закондателство, предвиждащо лишаване на деца от биологичните им родители при всевъзможни проблеми, в това число и при неподходящи битови условия с мъгляви избрания за принуждение и неглижиране на детето.
В България митингът ще се състои съвсем във всички огромни градове, като водещи ще бъдат тези пред консулствата на Норвегия в София и Варна.
В обществената мрежа фейсбук близо 100 000 души са заявили подготвеност да се включат в него, като събитието набира все по-голяма известност, освен това с автопоходи в някои от по-големите градове у нас.
По същото време се чакат митинги и в норвежката столица пред Народното събрание, във Виена, в Копенхаген, във Вилнюс, в Мадрид и Барселона, в Белград, в Рим, в Отава, на няколко места в Съединени американски щати, в Дъблин, във Варшава, в Москва, както и в Уелингтън, Нова Зеландия.
"От януари 2019 година тече сериозен обществен спор, предизвикан от плана за нова национална тактика за детето 2019-2030 година Разбираме, че е обвързване на Министерството на труда и обществената политика да успокоява жителите всяка заран и вечер, че „ тактика няма”, само че нашият наставнически дълг и патриотично възприятие зоват противоположното – народът би трябвало да познава обстоятелствата, с цел да може да се отбрани ", изясняват уредниците на митинга.
В началото на юли от министерството на Бисер Петков оповестиха, че няма по какъв начин да се ползват законови текстове, които не съществуват. Няма по какъв начин да се осъществя погрешното изказване, че се лишават деца след анонимни сигнали. Но съгласно законодателството и по-конкретно в член 10, алинея 5 от Правилника за приложение на Закона за протекция на детето: "Анонимни сигнали не се преглеждат, с изключение на в случаите, отнасящи се до принуждение над дете, или по преценка на шефа на дирекция "Социално подкрепяне ".
Част от основанията за настаняване на дете отвън фамилията са планувани в член 25, алинея 1 от Закона за протекция на детето, изясняват още уредниците.
Според тези разпореждания, отвън фамилията си дете може да бъде изведено, когато е жертва на принуждение в него и съществува сериозна заплаха от увреждане на неговото физическо, психическо, нравствено, интелектуално и обществено развиване.
"Забележете най-долу необятните за пояснение дефиниции на „ насилие”, планувани в нормативната база! Освен случаите на „ физическо насилие” (а и там има противоречиви моменти) и „ психическо насилие” („ подценяване”, „ присмехулно отношение”, „ заплаха”, „ дискриминация”,” отхвърляне”,” други форми на негативно отношение”,”неспособност на родителя” и т.н.),като принуждение се квалифицират още „ пренебрегване”, „ комерсиална или друга експлоатация” „ прочувствено насилие”, „ обществено насилие”, „ икономическо насилие”, „ опитът за такова насилие”, „ ограничение на персоналния живот, персоналната независимост и персоналните права”, и то даже при „ евентуална вреда”, „ опасност” от такава, или осъществено „ в наличието на детето”, и така нататък Относно определенията за дете „ в риск” обстановката е още по-„ рискова”, изясняват още юристите, занимаващи се с разтълкуването на нормативните актове, признати у нас, които застават зад митинга.
Дори за неизкушеното от правото око са видни големите благоприятни условия за свободни субективни тълкования по тематиката, защото формулировка за само вярно нравствено, интелектуално и социалноразвитие в закона няма, а и не би трябвало да има. Тези категории зависят от характерността, религията и културата на обещано семейство, а в тази ситуация ще бъдат решавани само по преценка на обществените служби съгласно техните религиозни и нравствени презупмпции, които могат да опонират на тези на родителите.
Ето по какъв начин стои въпросът съгласно законодателството у нас със самата процедура за извеждане на дете отвън фамилната му среда. Според текстовете незабавното настаняване отвън фамилията се подхваща в случаите, когато има заплаха за здравето и живота на детето. Настаняването се прави неотложно след приемането на сигнала със заповед на шефа на дирекция "Социално подкрепяне ", а до изговаряне на съда дирекция "Социално подкрепяне " по сегашния адрес на детето прави краткотрайно настаняване по административен ред. След това в едномесечен период от издаването на заповедта дирекция "Социално подкрепяне " прави искане до районния съд. Следователно извеждането на дете от фамилията може да се извърши без правосъдна заповед, единствено по решение на шефа на „ Социално подкрепяне “. Според новите член 36г-36д от Закона за протекция на детето се основава силов „ мултидисциплинарен екип” за бързо реагиране в границите на 24 часа, единствено по сигнал и преценка на обществения служащ, с представители на полицията и прокуратурата. Може да измине един месец преди дирекция „ Социално подкрепяне “ въобще да подаде искане до районния съд и още един месец до момента в който съдът се произнесе. За тези два месеца детето ще бъде отделено (отнето) от родителите без правосъдно решение, а бъдещето му ще се дефинира от дирекция Социално подкрепяне - тя има цялостни права над него, включително има опция да влияе върху нежната душeвност на детето, като го манипулира и настрои срещу родителите му, изясняват още уредниците на митинга на 7 септември.
И питат: "Дори при съответен надзор от съда по какъв начин може да се възмезди насилственото лишаване за месец, ден, а даже и за един час на едно дете от фамилията му? Не всяко семейство има опция да наеме добър юрист ".
Нещо повече, планува се снемането на обществен отчет за детето за оценка след подаден за него сигнал, че е в риск. Образецът му се състои от 3 страници персонална информация, която общественият служащ би трябвало да събере след влизане в дома на детето. Той е задължен да ревизира и оцени хранене, дневен режим, персонални облекла съгласно пола и сезона, обезпечен ъгъл на детето и място за спане, учебници и пособия.
След това би трябвало да направи преценка за самото жилище като впише данни за благосъстоятелност, разположение, разноски, опция за прехрана на фамилията, систематизиране на пространствата, грижа за типа му, съоръжение, улеснение и комфорт за детето, хигиена, съжителстване, съсобственост, опция за други решения с оглед проблемите на детето; „ електричество, газ, остри предмети, домашен химикали, затворени шкафове, решетки на леглото и др.”;
Идва ред и на оценка на родителите - просветителна степен на родителите, място на работа и служба, работно време - дълготрайност, с контракт или без контракт, раздалеченост на местоработата от вкъщи, удовлетвореност; регистрация в бюрото по труда; работа на няколко места и въздействие на взаимоотношенията вкъщи”.
Измененията в Закона за детето плануват то да се отнеме от полицията, в случай че са налице учредения за полицейска протекция. Според член 39, алинея 1, точка 2 полицейските органи имат право да настанят детето в обществени услуги за резидентна грижа, като при нужда му бъде обезпечена защита.
А съгласно новите текстове има и ясни дефиниции за лишаване на дете в риск, като ограничения към този момент се подхващат и по отношение на бременните дами. Според нормативните актове има директен риск за дете, което даже още не е родено, в случай че майката сама отглежда негово братче/сестриче, в случай че няма лично жилище, в случай че има други деца с увреждане или отклонения в здравословното положение или развиване.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР