Хиляди българи с диабет сами си купуват сензори за кръвна

...
Хиляди българи с диабет сами си купуват сензори за кръвна
Коментари Харесай

Хиляди българи с диабет сами си купуват сензори за кръвна захар

Хиляди българи с диабет сами си купуват датчици за кръвна захар. Устройството е извънредно значимо за следенето на индикатори и управлението на заболяването. Здравната каса заплаща отчасти един тип датчици. Те обаче работят с помпа, която НЗОК не покрива, споделя един от водещите ендокринолози в страната.

Според доцент Радка Савова казусът е огромен за болните над 18 години, тъй като държавната помощ за пълнолетните е мощно лимитирана. Освен това някои производители на датчици не оферират продуктите си на българския пазар.„ Сензорът е доста значим за мен и за всички диабетици, тъй като дава сведения за кръвната захар. Задължително имат и аларми, които уведомяват когато кръвната захар е висока или ниска. Сигнализират ни, с цел да се вземат ограничения ", сподели Катина Стаматова.

„ Касата не е майка-кърмилница. Всеки производител, който има интерес да откри пазар, би трябвало да записва изделието си и да пристигна първо тук. Това, че снабдители се интересуват от съветските и китайските пазари и не смогват с индустриалните си мощности, не е проблем на българската каса ", разяснява ендокринологът доктор Радка Савова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР