Хиляди българи, разочаровани от корупцията, протестираха с искане за оставката

...
Хиляди българи, разочаровани от корупцията, протестираха с искане за оставката
Коментари Харесай

Протестите срещу правителството у нас стигнаха и до The New York Times

Хиляди българи, разочаровани от корупцията, стачкуваха с искане за оставката на дясноцентристкото държавно управление на премиера Бойко Борисов и основния прокурор на страната, написа The New York Times.
Протестиращите, които скандираха " мафия " и " оставка ", упрекват третото държавно управление на Борисов и основния прокурор Иван Гешев за съзнателно закъснение на следствието на връзките сред подкупни държавници и олигарси.
Протестите са против това, което мнозина нарекоха " държавно завладяване " и " мафиотски жанр на ръководство " се организираха в още няколко града в балканската страна. Полицията арестува 18 души в петък след безредици по време на антикорупционните митинги, само че демонстрационната събота беше значително мирна.
Общественият яд ескалира след набезите на прокурори в офисите на двама от чиновниците на българския президент като част от следствията, които мнозина считат за целенасочена офанзива против президента Румен Радев, главен критик на държавното управление.
В послание към нацията в събота Радев прикани за оставката на държавното управление и основния прокурор.
Борисов, чието трето държавно управление встъпи в служба през 2017 година, се гордееше с построяването на нови автомагистрали, увеличение на приходите на хората и вкарване на страната в " чакалнята " на еврозоната ", и съобщи, че не възнамерява да се отдръпва на фона на настъпваща коронавирусна рецесия.
" Вече направихме толкоз доста, положихме толкоз старания. Нищо не ни държи на поста, с изключение на отговорност ", съобщи Борисов в обява на страницата си във Фейсбук.
Партията му ГЕРБ съобщи, че Радев, който беше номиниран за поста от опозиционните социалисти, подклажда политическа рецесия. ГЕРБ остава най-популярната политическа партия в България съгласно изследвания на публичното мнение. Следващите общи избори предстоят напролет на 2021 година.
На следващата проява в събота на Черноморието край Бургас стотици българи желаеха достъп до социална брегова линия покрай лятната резиденция на Ахмед Доган, предприемач и старши член на етническата турска партия Движение за права и свободи.
Демонстрацията беше проведена, откакто на ръководителя на дребна демократична партия беше отхвърлен достъп до брега от въоръжени пазачи на Националната работа за отбрана, които защитаваха Доган.
Протестиращите настояват, че този ход е бил знак за токсични връзки сред ръководещия хайлайф и сенчестите ползи в балканската страна, написа още вестникът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР