Хиляди българи протестираха срещу премиера Борисов. Те получиха сега и

...
Хиляди българи протестираха срещу премиера Борисов. Те получиха сега и
Коментари Харесай

Лозан Панов за протестите: Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи

Хиляди българи стачкуваха против премиера Борисов. Те получиха в този момент и поддръжката на – един от най-висшестоящите съдии в страната. Пред " Шпигел " той повдигна тежки обвинявания против държавното управление и Европейския съюз.
Вече повече от два месеца в България съвсем всеки ден хиляди хора в цялата страна стачкуват против премиера. Те упорстват освен за оставката на дясноконсервативното държавно управление и за нови избори, само че и за фундаментални промени в държавния уред и правосъдната система. Протестите бяха провокирани от появило се през юли видео, документирало злоупотребата с власт и корупцията измежду политиците.
Демонстрациите доведоха и до яростна битка за власт сред Борисов и президента, който е непосредствен до опозиционните социалисти, напомня изданието.
От началото на митингите Борисов направи няколко промени в държавното управление си и наскоро показа план за конституционна промяна. Протестиращите съзряха в този ход маневра от страна на Борисов и продължиха да упорстват за оставката му и за нови избори. Министър-председателят отхвърля да го направи.
Шпигел: Протестното придвижване разказва България като надълбоко корумпирана и „ пленена “ страна. И Вие ли смятате по този начин?
Панов: В нашата страна има олигархично обединение на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт. Например притежателят на медийна империя импровизирано, само че в действителност е съпремиер. Ключови институции и управляващи се намират под негово въздействие. Подобно нещо подкопава трите крайъгълни камъка на действителната народна власт - самостоятелни съдилища, свободни медии и мощна съпротива. Ето за какво доста жители имат възприятието, че живеят в „ пленена “ страна. В една естествена страна аз като арбитър би трябвало да заставам отвън политиката. Но в нашия случай даже и аз би трябвало да го кажа: Да, България е „ пленена “ страна. Това е нещо, което европейската политика не желае да признае. В Европа се приказва доста за Унгария и Полша, само че за жалост не и за България.
Шпигел: Съдебната система също ли е „ пленена “ и корумпирана?
 Данаил Кирилов: Не би трябвало да се приключва предварително мандатът на основния прокурор и на ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд Данаил Кирилов: Не би трябвало да се приключва предварително мандатът на основния прокурор и на ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд
" Не би трябвало да се приключва предварително мандатът на основния прокурор Иван Гешев и на ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд – Георги Чолаков...
Панов: Най-малко една основна част от нея. Разбира се, има самостоятелни съдии, само че тук става въпрос и за систематичен проблем: Висшият правосъден съвет, самоуправляващият се орган на българската правосъдна система, който взема решение всички процеси в правосъдния уред, в това число назначения, дисциплинарни производства и освобождение от служба, се състои най-вече от политически назначени и следени членове. Следователно може да се каже, че най-важните елементи на българската правосъдна система се намират под политическо въздействие и могат да бъдат корумпирани. Всички правосъдни промени през последните няколко години бяха единствено симулация на промени.
Шпигел: Може ли да дадете образец за корупция в правосъдната система?
Панов: Например. Тя е ръководител на Апелативен съд - София. Преди три години тя иззе от собствен сътрудник дело, в което ролята ѝ беше съмнителна и в което ставаше въпрос за сума от 51 милиона евро. Тогава разпоредих инспекция, която, сходно на осъществена по-късно проверка от страна на Висшия правосъден съвет разкри, че Дончева е нарушила процесуалните правила. Това обаче нямаше последствия за съдията.
Шпигел: Заради митингите против него министър председателят Борисов предложи план на нова Конституция, която планува и промени в правосъдната система. Какво мислите за това?
Панов: Едно от главните претенции на протестиращите е оставката на всемогъщия основен прокурор. В България действа към момента остарелият руски модел на прокуратурата. Главният прокурор не носи отговорност и може да промени или да спре всяко следствие на прокурорите, които са под негово управление. Борисов не желае да промени нищо по този въпрос. Напротив: Реакцията му е обвързвана с даване на още повече пълномощия. А това е рисково.
 Окончателно уволниха прокурора, псувал ръководителя на Върховния касационен съд Окончателно уволниха прокурора, псувал ръководителя на Върховния касационен съд
Районният прокурор Петър Смолички, който псува ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов в правосъдна зала, е дефинитивно уволн...
Шпигел: България стана член на Европейски Съюз през 2007 година Оттогава промените в региона на върховенството на закона биват проверявани постоянно. Почти всякога Брюксел открива, че има прогрес. Как оценявате това?
Панов: Може да извършите съпоставяне с болен от рак, чиито жизненоважни органи са наранени, само че всякога, когато отиде на доктор, му се споделя, че е здрав и дори получава бонбони в добавка. Бонбоните в Европейски Съюз са многото милиарди евро безплатни средства. Те способстват за това туморът в България да продължи да се усилва. Затова хората излязоха в този момент по улиците. Те желаят да победят рака.
Шпигел: Не са ли задоволително осведомени представителите на Европейски Съюз?
Панов: Лично аз неведнъж съм изпращал на Европейска комисия отчети за положението на правосъдната система в България. Мисля, че там са наясно със обстановката.
Шпигел: Още през 2015 година, малко след встъпването си в служба, призовахте обществено за поредни правосъдни промени.
 Прокурорите от Висш съдебен съвет се оплакаха от Лозан Панов пред Европейска комисия и Екологичен потенциал Прокурорите от Висш съдебен съвет се оплакаха от Лозан Панов пред Европейска комисия и Екологичен потенциал
Прокурорската гилдия сезира Европейския парламент и Европейската комисия за изказването на ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов пред " Дне...
Панов: Да, там се разгласих против мимикрията на правосъдна промяна. Скоро по-късно, по време на среща, получих известие по телефона непосредствено от Борисов, в което той ми насочи предизвестие. Направих това обществено притежание. Оттогава съм в неговия черен лист.
Шпигел: В какво се показва това?
Панов: Досега против мен бяха заведени пет дисциплинарни производства. В нито едно от тях не бяха открити нарушавания от моя страна. Веднъж бяха разглобени болтовете на гумите на служебния ми автомобил. За благополучие, водачът го видя. Преди три години маскирани мъже с кървави агнешки глави ми препречиха пътя към едно съвещание. Жена ми е публицист и издател на немскоезичен български стопански вестник. Срещу нея и мен се водят десетки данъчни и наказателни каузи с изцяло неуместни обвинявания. Близки до държавното управление медии от години водят клеветническа акция против нас.
Шпигел: В България от време на време има огромни национални митинги. Това е трансформирало малко неща. Какви са възможностите за триумф този път?
Панов: Като младеж бях част от тези митинги. Вероятно тогава чакахме прекомерно доста помощ от Европа и от Съединени американски щати. Това не беше вярно. Наша е отговорността да променим страната. Но аз имам една огромна молба: Не си затваряй очите, Европа, и не мълчи за обстановката в нашата страна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР