Хиляди българи отпадат от системата на ТЕЛК, заради новите правила

...
Хиляди българи отпадат от системата на ТЕЛК, заради новите правила
Коментари Харесай

Хиляди пациенти отпадат от ТЕЛК след новите правила

Хиляди българи отпадат от системата на ТЕЛК, поради новите правила за издаване на решенията за неработоспособност. Те са в действие от август 2018 година и доста хора, получаващи до момента пенсия, към този момент няма да могат да я вземат, поради новата методика на пресмятане на % неработоспособност. Така хора, които са здрави пред ТЕЛК, действително остават " зад борда " – и в обществен и в стопански проект, съобщи Нова телевизия.
Един подобен случай е Галю Иванов е на 55 години. Преди 3 години получава първия си инфаркт, малко откакто е скъсен от кораборемонтния цех във Варна. Така той стига до първия си ТЕЛК . През 2011 година обаче, инфарктът го покосява още веднъж и се постанова да се направи стент. 13 години Галю е с инвалидна пенсия.
" Тогава беше 80% неработоспособен за една година, по-късно процентите станаха 50. Въпреки това – при 50% получава пенсия ", споделя брачната половинка му Невяна Иванова. От ден обаче, към този момент няма право на нея, защото болестта му - стенокардия - е планувано като 40% неработоспособност в новата разпоредба за ТЕЛК .
Преди 3 години, когато е минавал за последно ТЕЛК – в решението е записано 51% неработоспособност, маркирани са и 10% неработоспособност поради развъртян диабет.
От ТЕЛК споделят, че съгласно новата разпоредба, в случай че не участват най-малко 50 % по една от всичките 2-3 заболявания, оставаш без пенсия. От август разликата била, че се гледат систуалната и диастулната функционалност от ехографията.
" Когато има диастулна дисфункция е 40%, което е нищо и няма пенсия към този момент, а когато и систулна – тогава може да бъде и 50, може и повече според от застоя и от сърдечната непълнота ", споделя доктор Анелия Колева, ръководител на ТЕЛК.
Съпругата му споделя, че по този начин се оказва, че той е без пенсия, въпреки че болесттите нито са намалели, а са се нараснали, след установяването на захарен диабет. Лекарствата трябвало да продължава да си ги пие доживот. " Промяна той да е по-добре няма. Промяна има единствено, че го лишават от пенсията, най-малко е спокоен, че каквото и да се случи – медикаменти има. Всъщност в този момент би трябвало самичък да си заплаща здравните осигуровки, тъй като те стопират откакто няма тоя ТЕЛК ", добави Невяна.
Галю е обезпокоен, че при неналичието на работа, няма да разполага с финанси да си закупи медикаменти. Решението е той да се яви пред Националната експертна лекарска комисия, където да потвърди, че поради болесттите нетрудоспособността му е над 50%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР