Хиляди българи годишно напускат страната в търсене на по-добър живот

...
Хиляди българи годишно напускат страната в търсене на по-добър живот
Коментари Харесай

"Тук нищо не ми липсва": германец разказва за живота си в София

Хиляди българи годишно напущат страната в търсене на по-добър живот в чужбина. Но България не е единствено страна на заминаващи - доста чужденци се откриват да живеят в нея. С един подобен немски преселник ни среща ТВ ZDF, споделя " Дойче веле ".

С Нико се срещаме на Женския пазар в София, където той си купува " пет бройки томати ", както той се показва. Пред репортерите на публичната телевизия ZDF германецът признава, че българският език не е по никакъв начин елементарен. Но има и друго - той е трябвало да усвои също и езика на жестовете и мимиките: " Българите кимат наобратно - когато са съгласни, поклащат глава наляво и надясно, а с противоположното придвижване нагоре и надолу показват своето противоречие ", споделя той.

Германецът живее в София от 13 години. През 2005 приел атрактивно предложение за работа като експерт по маркетинг. " По това време градът ми подсещаше на Берлин малко след рухването на стената: безредно, незавършено, неспокойно. Но беше вълнуващо ", споделя германецът пред телевизионната камера.

София през днешния ден е друга

Оттогава София се е трансформирала доста, се споделя по-нататък в репортажа. През последните години българската стопанска система бележи забележителен напредък, което се отразява директно и на столицата. " Нивото на заведенията за хранене и питейните заведения се подвига. Работи се по нови концепции. Интересно е да се следи това развиване ", споделя германецът.

Днес Нико Ян работи в интернационална пиар организация. Екипът му се състои най-много от млади българи. " Много младежи отпътуват за чужбина. Но в последно време се следи и противоположната наклонност - доста хора са връщат назад, откакто са се изучили и натрупали малко опит на открито ", споделя Нико. Като цяло България притегля от ден на ден задгранични компании и вложители, което се отразява и на безработицата, която е спаднала до 6.3 %.

Германската телевизия ни среща и с годеницата на Нико – софиянката Албена Мирчева. Нейното мнение за Европейски Съюз съответствува с това на множеството млади българи: " Хубаво е, че сме страна членка. Искаме да учим и работим в положителни условия и да живеем в приятна атмосфера. София се приближава от ден на ден до това ", споделя още тя.

Но България към момента не е част от Шенген поради високите равнища на корупцията, се прецизира в репортажа. " Човек се сблъсква с нея в всекидневието - да вземем за пример когато те спре някой служител на реда ", споделя Нико.

Цените на парцелите порастват

Той и брачната половинка му Албена имат апартамент в съвременна кооперация в южната част на София. Около 80 % от българите живеят в лични жилища, се споделя още в репортажа. Според немската телевизия това се дължи на цените на недвижимите парцели, които към момента са доста по-ниски, в сравнение с " в някои други страни от Европейски Съюз. " Когато купихме жилището си, цената за квадратен метър в положителните квартали на София вървеше към 800 евро. Сега тя е скочила до 1000-1200 евро за квадрат. " За съпоставяне: в огромните немски градове жилищната повърхност е до пет пъти по-скъпа.

Нико и Албена имат 6-годишна дъщеричка - София, на която се пробват да предадат най-хубавото от двете култури. Затова момичето върви на немско учебно заведение, където с изключение на немски учи още български и британски. " Любимият ми език е българският ", признава София.

Германецът и фамилията му постоянно посещават родственици и другари в Берлин и не изключват опцията някой ден да се реалокират да живеят в немската столица. Но надали ще е скоро, тъй като, както признава самият Нико, сега " тук нищо не ми липсва ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР