Хиляди австрийци се събраха в центъра на Виена, за да

...
Хиляди австрийци се събраха в центъра на Виена, за да
Коментари Харесай

Скандалът "Ибисагейт" изкара на протест хиляди австрийци

Хиляди австрийци се събраха в центъра на Виена, с цел да изискат оставката на държавното управление и нови избори след абсурда, станал прочут като " Ибисагейт ". Според полицията в австрийската столица най-малко 500 души са били на площада към 16 ч. българско време. Час по-късно видеоклипове посочваха, че на митинга се чуват и апели за " опозиция " против държавното управление.

Тайно сниманото видео, на което досегашният вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе е сниман да дава обещание публични поръчки и други покупко-продажби на жена, претендираща да е племенница на съветски олигарх, към този момент коства поста на водача на крайнодясната Партия на свободата. Тя докара и до други оставки в управлението, а австрийски медии загатват някогашния кандидат-президент от същата партия Норберт Хофер като вероятен идващ вицеканцлер, в случай че не се стигне до предварителни избори.

Митингът бе плануван за 13 ч. локално (14 ч. българско) време на " Балхаусплац " - площада, където е постройката на канцлера. Събирането на австрийци пред постройката обаче стартира от обяд, пишат локални медии. Някои държат плакати с надписи като " Това държавно управление е корумпирано ".

Множеството се разрастваше в очакване на изявлението на канцлера Себастиан Курц. Обръщението му, което трябваше да последва конференцията на Хайнц-Кристиан Щрахе, обаче се отсрочи - първонамално от 13 на 14 година, а по-късно австрийски публицисти писаха, че екипът му ги е помолил за още самообладание.

Според в. " Куриер " най-малко 3500 души са удостоверили, че ще вземат участие в митинга. Макар той да е разгласен като импровизиран, изборът на мястото надалеч не е инцидентен. На място са изпратени десетки служители на реда.

Първоначално вестниците " Ди пресе " и " Дер щандард " писаха, че Австрия на крачка от предварителни избори по-малко от година и половина след образуването на ръководещата коалиция. По-късно се появиха и информации, че ще се стигне само до разбърквания в кабинета. Източници, близки до канцлера, оповестяват за локални издания, че всички благоприятни условия са на масата.

Представители на Партията на свободата от няколко провинции в Австрия в това време обявиха, че нови избори биха били " безконтролно " решение.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР