Хиляди американски граждани се събраха в щата Флорида с призиви

...
Хиляди американски граждани се събраха в щата Флорида с призиви
Коментари Харесай

Оцеляла от стрелбата в Паркленд към Тръмп: Засрами се!

Хиляди американски жители се събраха в щата Флорида с апели за стягане на контрола върху продажбата на огнестрелно оръжие в страната. Гневът на събралите се бе подбуден от осъществената в сряда поредна всеобща пукотевица в учебно заведение, лишила живота на 17 деца и възрастни от града, и бе ориентиран към членовете на Републиканската партия в Конгреса и Националната оръжейна асоциация – най-голямата организационна конструкция, лобираща в интерес на оръжейната промишленост в Съединени американски щати.

Както оповестиха водещите американски телевизионни канали, многочислената проява включваше присъединяване на учениците, родителите им и учителите от гимназия „ Марджъри Стоунмен Дъглас “, където 19-годишният Никълъс Крус простреля с полуавтоматичната си пушка 17 свои някогашни съученици и преподаватели .

По този мотив 18-годишната Ема Гонзалес, оживяла при нещастието, разиграла се преди броени дни в учебното заведение й, изнесе гневна тирада, в която съобщи, че Тръмп и съпартийците му „ би трябвало да се засрамят “.

„ Към всеки п олитик, приемащ дарения от Националната оръжейна организация - би трябвало да те е позор ! “, съобщи тийнейджърката, обвинявайки президента Доналд Тръмп за многомилионното подаяние, което акцията му бе приела от оръжейното лоби.

„ Ако президентът пристигна до мен и ми каже по какъв начин всичко е просто една ужасна покруса, за която обаче нищо не може да се стори, с наслада ще го попитам какъв брой тъкмо му заплатиха от асоциацията. Но по този начин или другояче няма да има смисъл да го върша, тъй като знам отговора – 30 милиона “, разгласи гимназистката, до момента в който тълпата скандираше „ Не ви е позор! “.

Ние ще бъдем последният образец за всеобща пукотевица. .. Ще променим закона “, закани се тя, като посочи обстоятелството, че Никълъс Крус е получил опцията да си закупи безусловно легално оръжията , макар потвърдено лабилната си душeвност, нападателно държание и податливост към принуждение.

„ Въпросът дали би трябвало да се разреши на хората да имат автоматизирано оръжие не е политически. А е въпрос безусловно на живот и гибел и би трябвало да спре да бъде политизиран “, съобщи Гонзалес в изявление по-късно за Агенция Франс Прес.

След всеобщата пукотевица в сряда, която бе 43-тата поред от началото на годината и 18-та в образователно заведение, Вашингтон още веднъж отбрани оръжейната промишленост, а самият Тръмп разгласи, че казусът за сходни закононарушения се корени в психическото здраве на американците, без да загатва изобщо за притежанието на оръжия.

По време на предизборната си акция Тръмп още веднъж защитаваше ревниво правото на хората в страната да имат оръжия, залегнало във втората корекция от Конституцията на Съединени американски щати. Републиканската партия, от която той бе повдигнат, също отхвърляше с години предложенията на предшественика му Барак Обама за стягане на ограниченията за надзор върху притежанието на оръжие, които включваха налагането на възбрана за продажбата на автомати без да бъде осъществена обстойна инспекция на евентуалните купувачи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР