Хиляда деветстотин шейсет и осма е. В Чехия се случва

...
Хиляда деветстотин шейсет и осма е. В Чехия се случва
Коментари Харесай

Градски детектив: Софийският младежки фестивал '1968

Хиляда деветстотин шейсет и осма е. В Чехия се случва Пражката пролет, в Париж - студентските протести, в Съединени американски щати - митингите против войната във Виетнам. На този декор социалистическа София се подготвя да посрещне хиляди чужденци от целия свят. Идват посетители освен от " противников " буржоазен страни, само че по-лошо - някои от тях са неловко леви.

За Световния фестивал на младежта и студентите София е преобразена - издигнати са игрища, зали и булеварди, списанията дават постоянни сводки за броя на асфалтирани улици и засадени фиданки. Зад кулисите обаче тече трескава готовност против идеологическия зложелател. Един слух припомня за параноичната атмосфера на времето: " Бийтълс " желали да свирят в България, само че не са били позволени от властта.



Дали това е допустимо дискутира шестия епизод на подкаста " Градски детектив ", който проверява любопитни моменти от архитектурната и културна история на София и други градове. Той стартира като част от Културната стратегия на българското европредседателство и продължава с втори сезон от понеделник, 8 април, финансиран от стратегия " Култура " на Столична община. " Дневник " е медиен сътрудник на плана. Очаквайте новите епизоди от идващия уикенд в специфичната метатема, а можете да се абонирате и във всички приложения за подкасти.

Всичко, което би трябвало да знаете за: 50 години след бунтовната 1968-ма (28)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР