Хилари Клинтън ще направи първото си публично завръщане в Белия дом след администрацията на Обама

...
Бившият държавен секретар Хилари Клинтън във вторник ще направи първата
Коментари Харесай

Бившият държавен секретар Хилари Клинтън във вторник ще направи първата си публична поява в Белия дом от повече от шест години, като участва в първото си открито пресконференция в имението на изпълнителната власт, откакто бившият президент Доналд Тръмп я победи на изборите през 2016 г.

Тя ще се присъедини към настоящата първа дама д-р Джил Байдън, за да отпразнува лауреатите на Praemium Imperiale за 2023 г., глобална награда, присъждана ежегодно от Японската асоциация на изкуствата за цялостни постижения в изкуството.

„Развълнуван съм да представя получателите на 34-ата награда Praemium Imperiale и да служа като международен съветник за това уважавано празненство на изкуството и културата“, каза Клинтън в изявление.

Бившата първа дама и нейният съпруг, бившият президент Бил Клинтън, бяха първото семейство, което отпразнува лауреатите на Praemium Imperiale в Белия дом през 1994 г.

Но от онази церемония през 1994 г. е минал цял живот. Клинтън прекара осем години като първа дама в Белия дом, преди да бъде избрана в Сената на САЩ през последната година на поста на съпруга си. Тя беше потвърдена като държавен секретар при бившия президент Барак Обама и стана първата жена, спечелила президентската номинация на Демократическата партия през 2016 г.

След тежката й загуба от Тръмп през 2016 г., която й лиши възможността да разбие последния стъклен таван, Клинтън остана далеч от Белия дом за четирите си години на поста. Но тя продължи силно да критикува съперника си през целия му мандат като президент и го прави сега, когато той се кандидатира за нов мандат, докато е изправен пред множество наказателни обвинения.

„Е, трудно е да се повярва, не изпитвам никакво удовлетворение“, каза Клинтън в интервю за MSNBC, след като голямо жури в Джорджия обвини Тръмп в предполагаем многопластов заговор за отмяна на президентските избори в Грузия през 2020 г. „Чувствам се страхотно, знаете ли, просто голяма дълбока тъга, че имаме бивш президент, който е обвинен по толкова много обвинения, които стигнаха право до сърцето на това дали нашата демокрация ще оцелее или не.“

Тя добави: „Единственото удовлетворение може би е, че системата работи. Че всички усилия на Доналд Тръмп, неговите съюзници и неговите помощници да се опитат да премълчат истината, за да се опитат да подкопаят демокрацията, са извадени наяве и справедливостта се преследва.

Бившият държавен секретар се завърна за първи път при управлението на Байдън през юли 2021 г., когато присъства на вечеря за германския канцлер в оставка Ангела Меркел. Това събитие обаче беше закрито за репортери.

Съпругът й се завърна в сградата по-рано тази година през февруари за събитие, отбелязващо 30-ата годишнина на Закона за семейния и медицински отпуск, но Хилъри Клинтън не присъства.

Завръщането на Клинтън може да отбележи първата от много появи в Белия дом или предизборна кампания. Клинтън, пламенен поддръжник на президента, може да бъде призована да мотивира жените и други ключови избиратели на Демократическата партия, докато Джо Байдън се бори за втори мандат.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР