Хижарството е професия преди да бъде призната, като такава, но

...
Хижарството е професия преди да бъде призната, като такава, но
Коментари Харесай

Драганов: 70% от хижите са в добро състояние, доста са спорните места в Закона за собствеността

„ Хижарството е специалност преди да бъде приета, като такава, само че това, което видяхме в Българския туристически съюз е един пропуск. Фактически специалността хижар не съществуваше публично, по тази причина сме признателни на министерството на туризма, че спомага, с цел да се признае тази специалност “, сподели пред БГНЕС доцент Румен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма и изпълнителен секретар на Българския туристически съюз.

Пандемията е предиздвикала доста хора да открият магията на планината и визитата на хижи.

„ Хижите са познати от 127 години. Огромен интерес се прояви в годините на пандемията. 2020 и 2021 година бяха взрив за планински туризъм, тъй като една огромна част от хората, затворени в градовете, откриха място за отдих в планината и тя стана извънредно посещавана, както от пешеходен туризъм, по този начин и от моторен туризъм. Това основава тази нужда от по-добра организация и част от нея е освен специалността хижар, само че и просветителните условия, с цел да може тази специалност да получи своето покритие, като просветителна дисциплинираност ”, съобщи Румен Драганов.

Хора от всевъзможни възрасти посещават хижите, като има даже столетници.

„ Младежи, фамилии с деца, в това число и възрастни хора посещават хижите и то такива, които са над 80 годишна възраст. Имаме визити на 90-95 годишни планинари, които изкачват планините и се усещат добре. Има и хора в неравностойно състояние. Когато се качите до Черни връх на празника на БТС вие ще видите всевъзможни хора и това е неповторимото “, безапелационен е Драганов.

Хижите в България са над 500, като 70% от тях са в положително положение.

„ Фактически хижите в България, които са малко над 500 имат друга благосъстоятелност. Тези, които са към Българския туристически съюз са малко над 240, само че в това време може да кажем, че над 70% от хижите са в доста положително положение. Примерно „ Мальовица “ е един напълно изменен туристически курорт, само че по-същия метод имаме хижи, които са изоставени, които са изгорели и не са възобновени, някои от тях принадлежат на компании и на предприятия. Законът за собствеността има много противоречиви места, които не допускат положително ръководство от страна на страната, освен хижите, само че и националните археологически резервати и други обекти, които са държавна благосъстоятелност “, сподели Драганов.

Качеството на туристическата услуга се е подобрило, само че към момента има неща, които би трябвало два бъдат изменени.

„ Има възстановяване на качеството на услугата, само че има и голяма опция тази активност да се модифицира, да се отвори към опцията за усъвършенстване, за усилване на вложенията, които са по линия на зелените технологии, възобновими източници, пречиствателни станции, по този начин и цифровизация, обвързвана с информацията, какво става в планината, както и смарт стълбове, които могат да сочат пътя в мъгла “, съобщи експертът.

В последните 10 години страната няма вложения в хижите.

„ Основните провокации са проблемите със собствеността, другите режими на естествените паркове, както и навлизането на доста моторна техника, които унищожават пътеките. Държавата има нулеви вложения във връзка с хижите в последните 10 години “, сподели Драганов.

Те са обект със значение за националната сигурност, тъй като при положение на злополучие, могат да се употребяват от жителите.

„ Хижите постоянно са били място за леговище при огромни промишлени повреди “, добави Драганов.

Той сподели още, че страната ни изостава в модернизирането на здравната помощ за планински потребности.

„ Тук са две нещата. БЧК, както виждаме има основана организация, когато имаме спешни случаи виждаме по какъв начин в доста малко време се изнасят избавителни отряди, само че ние сме доста обратно, когато става въпрос за хеликоптери, хеликоптерни площадки и цифровизация на избавяне “, съобщи Драганов.

Парите, които ще получим от Европейската комисия за развиване на туризма ще отидат главно в направлението на дигитализацията.

„ Тези 15 милиона лв. са за цифровизация на една част от дейностите, само че са безусловно незадоволителни на фона на милиардите за които приказваме, само че дано не забравяме, че туризмът е прикрит в превоза, в телекомуникациите, в зелената стопанска система, слагане на възобновими източници на покривите на хижите и хотели “, сподели той.

Драганов е оптимист, че България може да се конкурира в областта на туризма със прилежащите страни, належащо е основаването на национална туристическа организация, която да ръководи рекламата на този бранш.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР