HighViewArtН. Хайтов: Ще ни има ли в нашата райска земя

...
HighViewArtН. Хайтов: Ще ни има ли в нашата райска земя
Коментари Харесай

100 години от рождението на Николай Хайтов

HighViewArt

Н. Хайтов: " Ще ни има ли в нашата райска земя - праотеческа България? Зависи от нас и от нашата бодрост за истината. А който има ухо да я чуе, към този момент в никакъв случай няма да оглушава. "

Н. Хайтов: " Не към този момент ориста на литературата ни е на дневен ред, а съдбата на народа ни и на България – ще я има ли, няма ли... "

Големият български публицист, драматург, журналист и патриот Николай Хайтов е роден на 15 септември 1919 година в с. Яворово, Пловдивско. Умира на 82-годишна възраст на 30 юни 2002 година

Носител е на Димитровска премия за прозаичност, на Националната литературна премия " Йордан Йовков " (1995) и на Вазовата премия за литература (1997). Избран е за учен през 1997 година от Българската академия на науките. През 2000 година е почетен с медал " Стара планина " първа степен.

Изминаха 100 години от рождението му и 17 години от кончината му. Малко преди да напусне нашия свят, споделя на поета-издател Минчо Минчев: " Смърт няма! " Виждал е продължението на живота в словото, в образеца и отговорността си пред Родината и народа си.

Показа и в творчеството си тази негова цялостна опозиция против житейската невъзвратимост. Само външно, в края на 1996-та и началото на 1997 година, се отдръпва, затваря се в себе си, прекарва в безмълвие, а след това и няколко години в размисъл, с цел да се завърне напълно по хайтовски с " Троянските коне в Блгария " и продължението на " Предизвикани изповеди " – " Който има ухо, да чуе ".

Последната му публицистична книга, в която изплаква болката си за Отечеството и дързостно жигосва, посочва по име, виновниците за неговото съсипване.

В нея той споделя: " Любителите на изящната книжовност да не чакат стряскащи естетически изненади, тъй като задачата на актуалната брошура, не е да забавлява читателя, а да го запознае с част от истината, до която съм се добрал, видял или по различен метод разбрал. Това е истината, от която зависи ще ни има ли в нашата райска земя - праотеческа България. Тази истина би трябвало да се каже и резервира, до момента в който към момента не е станала жертва на специфичните механизми за заличаване на историческата ни памет, които са сега целеустремено задвижени към преускорено деяние. Да не приказваме за тъй наречените " битова давност ", която си е наш български патент и на която се дължи удивителното повтаряне на едни и същи наши национални злополучия и неточности. "

И още: " Преходът у нас мина в необратима злополука. България е от 10 години полигон за експериментиране на напълно чужд до момента механизъм за заличаването на цялостен един народ и неговата страна със съдействието на самия този народ и неговите съществени институции – парламент, президентство, министерства, които заработват в един миг по непозната стратегия, без очевидно нарушаване на нито един от главните правила на демокрацията... Само със средствата на легализираните всеобщи подкупи под формата на едни или други " планове ", натикаха родната интелигенция в това пъклено дело. "

" Дали съществено допущам, че България може да бъде заличена от картата? Едва ли. Такова нещо актуалната фарисейска дипломация няма да разреши. Само че и Панама не бе заличена, само че бе подчинена! Искам да кажа: Ще ни латинизират – това е задоволително. Както Салвадор, Никарагуа, Хаити и така нататък Всъщност ние сме към този момент латинизирани. Основните държавни функционалности в този момент у нас се извършват от Международния валутен фонд и Световната банка. Немислимо е държавно управление без благословията на тези две пипала на преобладаващата ни международна власт и на Евросъюза. "

" Аз не изпитвам нито капчица доверие към Евросъюза и театралната му евроитеграция. Твърдо е у мен убеждението, че той е безспорен съизвършител в тихата, само че сломяваща ни с всеки нов ден антибългарска интервенция... "

" И по тази причина ще си разреша да повторя: Евросъюзът е Черната дупка, която ще глътне Звездата на България. "

" Европа е една към този момент овладяна територия на Щатите. "

" Всичко друго в материалната сфера е възвратимо. Необратимо е единствено изчезналото един път национално съзнание. И изчезналия блян!... Може ли да оставиш народа без какъвто и да било народен блян и да му пробутваш вместо това " европейския " му път!... "

С последната си книга създателят и буен родолюбец Николай Хайтов ни предизвестява: Който има ухо да чуе, към този момент в никакъв случай няма да оглушава. А този слух за истината можем да придобием единствено със 133-те страници на тази книга.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР