Хидровъзел "Цанков камък" трябва да бъде ремонтиран 7 години след

...
Хидровъзел "Цанков камък" трябва да бъде ремонтиран 7 години след
Коментари Харесай

Защо "Цанков камък" трябва да бъде ремонтиран 7 години след като беше пуснат в експлоатация?



Хидровъзел "Цанков камък " би трябвало да бъде ремонтиран 7 години откакто беше пуснат в употреба. Установено е, че обилни количества вода изтичат в земните глъбини и заплашват да наруши екоравновесието в региона на Девин.

Няма пръсване на стена или чашката на язовира, само че има разкъсване на поставената на дъното геомембрана, разясняват от НЕК.

ГЕРБ изиска нова инспекция от прокуратурата за реализацията на плана. Започналият оглед на оборудването е планов. Той ще завърши до месец и ще коства на страната 80 000 лв..

Изп. шеф на НЕК Петър Илиев, разяснява обстановката пред Българска национална телевизия: "Още по времето на строителството проектанта е предписал, че би трябвало да се направи оглед след петата година и ние сега, тъкмо откакто са изтекли 5 години от стартирането, вършим този оглед.

Според НЕК досега огледът не е посочил рискови сектори по язовира.

Според Петър Илиев, фактът, че има скъсана геомембрана, са естествени положения на употребата. „ Имаме по други язовири - това са си безусловно естествени. Няма нищо притеснително. Някой, в случай че желае да прави някаква сензация, не е тази тематиката “.

Според хората от Михалково най-близкото село до язовира сега водата е изпусната. Местните споделят, че тук-там избиват подпочвени води и считат, че те са от язовира. "Горе има ливади и там хората се оплакват, че е почнала подпочвена вода да излиза. Сега от 4-5 места тече колкото нашата река ".

Кметът на село Михалково не знае, че се постанова ремонт на язовира.

Според изпълнителния шеф на НЕК скъпоструващото оборудване не е стопански обосновано - 1 милиард лв., с цел да се създават 80 мегавата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР