Хидрофойл сърф – един не особено безопасен, но изключително забавен

...
Хидрофойл сърф – един не особено безопасен, но изключително забавен
Коментари Харесай

Хидрофойлинг – спортът, с който летиш над водата

Хидрофойл сърф – един не изключително безвреден, само че извънредно занимателен спорт. Особеното при него е, че дъската безусловно лети над водата. Предаването „ Евромакс” на „ Дойче веле” ни среща с професионалиста Нико Прийн. Той кара сърфа си в испанския град Тарифа, където целогодишно има идеални условия за упражняване на всички типове водни спортове.

Дъската на Нико има хидрофойл – подводно крило, което я издига на един метър над водната повърхнина. Сърфистът споделя, че с това средство може да се движи с висока скорост даже в умерено време. Развива до 60 км/ч.

Идеята е приложена в корабостроенето още през 1900 година, а в този момент подводното крило се употребява и в доста сърф дисциплини. Мачтата на хидрофойл сърфа е с размери сред 80 и 110 см и крилото е инсталирано върху нея – сходно на крилата на самолета. Освен това, то има доста остри ръбове, изключително задното.

За да може да лети над водата, Нико е вложил цели пет години в тренировки. А през 2024 година хидрофойлингът за първи път влиза в олимпийската стратегия.

Още по тематиката гледайте във видеото. То е част от предаването „ Евромакс “ на „ Дойче веле “, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и сряда от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „ Дойче веле “ и в ефира на „ Събуди се “ по NOVA всеки уикенд.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР