HiCommПри измерване, проведено в сряда, Curiosity откри удивително големи количества

...
HiCommПри измерване, проведено в сряда, Curiosity откри удивително големи количества
Коментари Харесай

Curiosity засече изблик от метан на Марс - дали все пак там има живот?

HiComm

При премерване, извършено в сряда, Curiosity откри изумително огромни количества метан в марсианския въздух, газ, който нормално се създава от живите същества. Данните дойдоха назад на Земята в четвъртък, а до петък учените, работещи по задачата, разгорещено обсъждаха новината, която към момента не е публично оповестена от NASA.

Контролът на задачата от Земята изпрати нови указания на марсохода в петък, с цел да проследят новите показания, изоставяйки авансово плануваната научна работа. Резултатите от тези наблюдения се чакат да дойдат в понеделник.

Говорителят на организацията прибавя: " За да сме оптимално правилни, екипът на плана ще продължи да проучва данните, преди да потвърдим резултатите. "

Учените за първи път оповестиха за съществуването на метан на Марс преди десетилетие и половина, употребявайки измерванията от Mars Express, орбитален галактически транспортен съд, издигнат от Европейската галактическа организация, който към момента е в употреба, както и от разнообразни телескопи на Земята. Въпреки това, поради потреблението на оптималния потенциал на тези принадлежности доста от откривателите смятаха, че метанът може би е плод на неправилни данни.

Когато Curiosity дойде на Марс през 2012 година, потърси метан и не откри нищо, или откри, само че по-малко от 1 част на милиард в атмосферата. След това, през 2013 година, марсоходът засече неочакван скок до 7 елементи на милиард, който продължи най-малко няколко месеца.

Учените още тогава създадоха технология, която да разреши на ровера да открива още по-малки количества метан със своите съществуващи принадлежности. Оказва се, че концентрацията от газ като че ли се издига и пада по отношение на сезоните на алената планета. Нов разбор на старите показания на Mars Express удостовери констатациите на Curiosity за 2013 година Един ден, откакто Curisoity заяви за скок в равнището на метанa, орбиталният уред, преминавайки над местоположението на Curiosity, също регистрира скок в показанията. Дали тези известия от нашия делегат на Марс приказват за съществуването на живот е още рано да се каже, само че сигналите, които се получават са много окуражаващи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР