Хибридната война е в ход. Кибердомейнът не е достатъчно добре

...
Хибридната война е в ход. Кибердомейнът не е достатъчно добре
Коментари Харесай

Доц. Минчев: Кибервойната е много активна

" Хибридната война е в ход. Кибердомейнът не е задоволително добре предпазен. Системата на държавната администрация не е предпазена. В случая пострадаха Български пощи, евентуално и други системи, свързани с тях, ще бъдат наранени ".

Това сподели пред БНР доцент Златогор Минчев от Института по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките. Той разясни, че ще отнеме време да се дефинира от кое място е пристигнала хакерската офанзива към Пощите.

" Всички системи на държавната администрация би трябвало да бъдат проверявани от време на време. Няма универсално решение, което да ни дава 100% успокоение. Ако от време на време се обновяват системите и те са на нужното равнище на отбрана, по-бързо бихме могли да посрещнем подобен вид офанзиви ".

В предаването " Хоризонт за вас " доцент Минчев добави, че равнището на засягане на подобен вид доставки в международен мащаб е над 60%.

" Кибервойната се развива доста интензивно, най-много в областта на дезинформацията. Има взрив на киберзаплахите, свързани с man in the middle офанзивите (вид хакерска атака, чиято цел е неусетно внедряване в връзката сред две системи и пренасочване на трафика през трета страна. Така хакерът може да трансформира, изпраща и получава данни, предопределени за различен адресат - бел. ред.). Не се приказва за офанзиви, при които достъпът до интернет се блокира за малко и уеб сайтът, отворен от потребителя, може да бъде сменен с различен. Така линкът, който се счита за благонадежден, може да бъде сменен бързо с подобен, който да компрометира персоналната система. Като ви зомбират компютъра, основават безвъзмездна опция да нападат избрани IP адреси ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР