Hi-Tech климатична система ще бори влажността в Голямата базилика. Това

...
Hi-Tech климатична система ще бори влажността в Голямата базилика. Това
Коментари Харесай

Пазим с Hi-Tech система мозайките в Голямата Базилика

Hi-Tech климатична система ще бори влажността в Голямата базилика . Това изясни доцент Елена Кантарева , която управлява реставрацията на мозайките .

Тръбите за нея опасват съвсем цялата постройка. Системата ще се употребява с изключение на за управление на влажността на въздуха и за отопление.

„ Важно е да се бори влагата, тъй като тук мозайките са върху истинската си основа. Има подпочвена влага. За да избегнем избиването на соли и мухлясване , би трябвало да се управлява въздухът”, изясни доцент Кантарева .

Голямата базилика е с размер от 6000-7000 кубически метра .

Трудно ще се поддържа непрекъсната температура , само че за нас е по-важно да не се пресушава прекомерно мозайката”, добави реставраторката.

Тя напомня, че още в древността Базиликата е имала комплицирана система върху която са редени мозайките. Те обаче си остават върху почвения пласт и при повдигането на подземните води, те избиват над тях.

Целта на климатичната апаратура е да обира дейно сходна влага ”, сподели ръководителят на реставрационните работи . Досега мозайките бяха затрупан със пласт пясък.

Преди завършването на Голямата Базилика те ще бъдат открити за непрекъснато.

В момента служащи издигнаха две колони , които ще са в новото пространство. Те са част от колонадата , поддържала покрива на античната постройка.

В двора бе излята от цимент антична чешма-фонтан . Върху бетона служащи ще залепят антични каменни блокове .

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР