ХХ международен фестивал на прическата и красотата се провежда днес

...
ХХ международен фестивал на прическата и красотата се провежда днес
Коментари Харесай

Най-новите тенденции при прическите

ХХ интернационален фестивал на прическата и хубостта се организира през днешния ден и на следващия ден в София. В конкурсната стратегия на събитието вземат участие както майстори фризьори, по този начин и възпитаници от професионални гимназии. Целта е младите гении освен да покажат новостите, стилните трендове и техники на осъществяване, само че и да покачат професионалния си опит. На 1 октомври ще бъде извършено „ Шоу на нациите”, в което ще вземат участие коафьори от Русия, Италия, Съединени американски щати и Турция.

Какви са обаче трендовете тази есен при мъжкото и дамско подкастряне? Повече прави или по-чупливи коси са на мода? Колко постоянно е безвредно да боядисваме косата си? Отговор на тези въпроси особено за Факти.бг дава Ради Петрова – член на „ Интеркоафьор България”.

Госпожо Петрова, какви са трендовете при мъжките прически тази есен?

Тенденциите са много къси коси, като стартира реализирано от нулата. Съществува една техника „ Фейд”, която е доста настояща – с по-големи дължини в горната част на косата, тъй че да има придвижване. За по-екстравагантните млади мъже, както и за дамите, мощно навлиза наклонността за цветните коси. Затова и доста компании пуснаха неотдавна цветове, които бързо да се трансформират, с цел да може всеки ден, младежът, надлежно дамата, да е с нова визия, нов цвят и нова форма.



Цветността на косата по какъв начин се реализира – посредством спрейове или се употребява багра?

Зависи. Всяка компания има друга багра. При някои са перманентни, т.е. косата по този начин може да се оцвети, че цветът да е дълготраен или може да се оцвети за избран интервал от време. Примерно до 2, до 5, до 10 измивания, зависи от вида коса и от интензитета на пигмента и по какъв начин компанията я е създала.

Коафьорът прави една доста добра прическа след подстригването, само че казусът е по какъв начин клиентът може да я поддържа и по-късно?

Това се поддържа с текстуриращи артикули – разнообразни видове вакса, резултат, който да е влажен или да е мат. Зависи от вида коса на клиента и желания. Някои желаят косата им да наподобява по-матова. Например, при мъжете с по-фини коси, един непрозрачен резултат основава чувство за компактност. При мокрия резултат косата стои на иглички и се вижда скалпа. Това е по-предпочитано за клиентите, които са с по-гъсти коси.



Българските коафьори въздействат ли се от трендовете в чужбина? Колко бързо модата от там навлиза у нас?

Абсолютно се влияем. Зависи от вида салон, от фризьора. Всеки коафьор би трябвало да се развива и интересува от трендовете, които са в международен мащаб, освен това, което се случва у нас. Трябва постоянно да вървим по образования, с цел да може да бъдем настоящи за нашите клиенти. Но какво се носи по улиците зависи и от желанието на клиентите, тъй като ние може да го предложим, само че всяка страна си има нещо, което е по-специфично, като да вземем за пример леко небрежните коси. Италианските да вземем за пример са с по-къси коси. Българските дами харесват дългите, само че в последно време наклонността е към едно съкращаване, което на мен персонално доста ми харесва, тъй като късата коса е за едни по-смели визии и по този начин могат да се създадат много забавни неща и с една къса коса.

За прикриване на прошарените коси дамите постоянно си вършат кичури. Кое е за предпочитане – боядисване или кичури?

Българската жена е много поддържана. Нашите клиентки много постоянно посещават салоните. В взаимозависимост от косата, в случай че е прошарена – да може де прикрие с кичури, тъй че да не й се постанова всеки месец да нанася багра. Има разнообразни техники на балеаж, както и в случай че дамата е заета, даже да няма бели коси, дълбокият корен като техника към момента е в тренда. Това значи косата надолу оцветена в един цвят, а коренът стои по-тъмен или по-светъл.



На какъв брой време е добре да се третира косата с багра, от гл.т. на това да се щади косъмът?

Няма универсална формула. Когато човек отиде на коафьор, както когато отиде на доктор, задачата е той да получи професионална диагностика. При нас вършим диагностика всякога – по какъв начин се усеща скалпа, косата от какво има потребност като смяна. Ако става дума за нанасянето на един и същи цвят може на 20 или 45 дни да се прави корена и дължините надлежно с безамонячна багра, с цел да щадим косъма.

Изправените или начупени коси са съвременни през днешния ден? Или зависи още веднъж от типажа...

Вече не робуваме. Като цяло концепцията е да се основават артикули, тъй че косите на дамите да наподобяват естествено и да са красиви. Да не изискват толкоз поддръжка у дома. Жените се възприемат повече с права коса и е добре да се изправи за нейно персонално самочувствие, само че като цяло наклонността е към едни по-вълнисти и по-лежерни естествено изглеждащи коси.

























Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР