Хера, съпругата на Зевс и кралица на древните гръцки богове,

...
Хера, съпругата на Зевс и кралица на древните гръцки богове,
Коментари Харесай

Богинята Хера – представата за идеалната жена

Хера, брачната половинка на Зевс и кралица на античните гръцки богове, признакът на идеалната жена, е богиня на брака и фамилията. Въпреки това, тя може би е най-известна със своята ревностна и отмъстителна природа, а гневът ѝ най-често бил ориентиран към любовниците на мъжа ѝ и тяхното нелегално поколение. Самата Хера обаче била една от дребното богини, останали правилни на своя обичан и по тази причина се трансформира в знак на моногамията и верността.

В гръцката митология Хера е щерка на Кронос и Рея, и майка на Арес (богът на войната), Хеба (богинята на младостта) и Елития (богинята на раждането) – всички от които, са деца от Зевс. Освен това, откакто един път се скарва със Зевс, Хера ражда сама Хефест (богът на огъня). Когато обаче Хефест се ражда, Хера не харесва слабото му тяло и го хвърля от върха на планината Олимп, при което, поради мощния удар, Хефест окуцява. Според друга версия на историята, самият Зевс го хвърля от планината точно поради това, че куца. Хефест бил злобен против майка си поради това и даже я затваря в особено помещение, с цел да си отмъсти. Хера се избавила едвам откакто дала обещание на сина си ръката на Афродита.

Хера постоянно се борила против изневерите на брачна половинка си. Богинята Лето доста постоянно била наказвана от нея. Докато била бременна и търсела леговище, където да роди, Хера дала обещание да прокълне всяка земя, на която Лето стъпи. След месеци на скитничество, Лето открива място, на което да роди сина си Аполон, само че даже тогава Хера поискала от щерка си Елития да удължи бременността на Лето на 9 месеца.

Други жертви на ревността на Хера стават Ио, която била превърната в крава (или от Хера, с цел да приключи любовните ѝ връзки със Зевс или от самия него, с цел да може Хера да не заподозре за връзката им), както и Семела, която била излъгана от Хера да изиска от Зевс да разкрие цялото си божествено величие, при което зрението ѝ неотложно било унищожено. Калисто била друга държанка на Зевс, върху която Хера стоварила гнева си. Тя трансформира Калисто в мечка, която Артемида ловувала. В следствие Зевс, почувствал страдание към Калисто, я трансформира в съзвездие.

Но всичко това бледнее пред отмъщението на Хера по отношение на Алкмена, насочвайки гнева си към сина ѝ Херкулес. Хера забавя раждането му, с цел да може неговият братовчед Евристей да наследи трона на Тиринт, изпраща две змии, които да убият дребния Херкулес в съня му, убива неговите лични брачна половинка и деца. Освен това, Хера изпраща Лернейската хидра против жителите на родния град на Херкулес и споделя на Евристей да подреди на Херкулес да извърши 12-те подвига. Отново Хера била виновна и за множеството чудовища, пред които се изправил Херкулес.

Хера е основна героиня и в историята за Троянската война. Тя подкрепяла ахейците и постоянно правела всичко допустимо, с цел да докара до рухването на Троя, защото не съумяла да елементарни на троянския принц Парис, че вместо нея е избрал Афродита за най-красивата богиня.

Като една от най-важните богини, Хера постоянно е изобразявана в гръцкото изкуство, само че защото няма собствен характерен знак, е мъчно да бъде различена от останалите божества. Най-често е изобразявана седнала на престол, от време на време носи на главата си корона, със жезъл в ръка или с  булчински воал. На някои места Хера е изобразена с нар в ръка – знак на плодовитостта.

 

Източник: ancient.eu

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР