Хера е една от най-могъщите и честни богини – смята

...
Хера е една от най-могъщите и честни богини – смята
Коментари Харесай

Хера - богинята на брака, семейството и ревността

Хера е една от най-могъщите и почтени богини – счита се, че няма различен еквивалент в древногръцката митология. Величествена, в дълга луксозна дреха, изтъкана от самата Атина, на каляска, запрегната с два безсмъртни коня, тя слизала от Олимп.

Хрониките свидетелстват, че откъдето и да минавала Хера, след нея дълго време се разливало благовоние. Всичко живо се покланя пред нея, великата кралица на Олимп.

Великата гръцка богиня Хера покровителства брака и пази светостта и ненарушимостта на брачните връзки. Тя е третата щерка на Кронос и Рея, сестра и брачна половинка на Зевс, също по този начин майка на Арес, Хеба и Хефест.

Неин наложителен признак е диадемата, която означавала, че е основна измежду богините. Посветеното на нея животно е паун поради хубостта му. Хера изпраща на съпрузите многочислено поколение и благославя майката при раждане на детето. Всички богове почитат и почитат Хера, даже Зевс се съветвал с нея по значимите въпроси.

Всички богове и богини са способни на свирепи буйства, само че най-изявена в ревността е Хера, брачната половинка на Зевс. Тя постоянно е подготвена да избухне в припадък на ревнивост към брачна половинка си, пръв любовчия.

Красивата и обективна богиня обичала да ръководи и покровителства от високи места, с цел да следи зорко какво прави мъжът ѝ във всеки един миг.

Великият господ Зевс непрекъснато е подложен на критика за любовните си изневери. Но макар че митологията борави с образността на елементарния живот, Хера е дословен портрет на човешките качества и дефекти.

Сюжетите на доста легенди са издигнати към бедствията, които Хера изпраща на любовниците на Зевс и техните деца. Така, тя изпратила отровна змия на острова, където живеела Егина и нейният наследник от Зевс, Еак. Погубила и Семела, родила на Зевс господ Дионис.

Интересен факт е, че Хера е била благословена с безконечна непорочност, въпреки да е настойничка на брака и родилките. Красивата и властна богиня всяка година се потапяла в баните при Пелопонес и по този начин още веднъж ставала непорочна.

И до през днешния ден Хера е считана за една от трите богини-девственици, дружно с Атина, богинята на мъдростта и Хестия, богинята на домашното огнище.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР