Хепатитът се отнася към възпалителните заболявания на черния дроб. Често

...
Хепатитът се отнася към възпалителните заболявания на черния дроб. Често
Коментари Харесай

Хепатит: Видове, симптоми и лечение

Хепатитът се отнася към възпалителните болести на черния дроб. Често негов извършител се оказва вирусна зараза, само че може да възникне и в следствие от въздействието на други фактори.Например, по този начин нареченият автоимунен хепатит се демонстрира вследствие от използването на медикаменти, алкохол и попадането на токсични субстанции в кръвта. В този случай тялото стартира да създава антитела против чернодробната тъкан. Черният дроб е ситуиран в дясната горна част на корема. Той извършва голям брой значими функционалности с въздействие върху метаболизма, които са свързани с:
произвеждане на жлъчка - то е от значително значение за храносмилането; пречистване на отрови от тялото; екскреция на билирубин (продукт на разградените червени кръвни клетки), холестерол, хормони и лекарства; разграждане на въглехидрати, мазнини и протеини; активиране на ензими, които са от значително значение за функционалностите на тялото; предпазване на гликоген (форма на захар), минерали и витамини (A, D, E и K) синтез на кръвни протеини, като албумин; синтез на коагулационни фактори. По данни на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) в Съединени американски щати, почти 4,4 милиона американци сега живеят с продължителен хепатит В и С. Много от тях даже не подозират, че страдат от това заболяване.Възможностите за лекуване варират и са в директна взаимозависимост от диагностицирания тип хепатит. Превенцията е допустима посредством имунизация и защитни ограничения, използвани в всекидневието.
5-те типа вирусен хепатит Вирусните инфекции на черния дроб, класифицирани като хепатит, включват хепатит А, В, С, Д и Е. За всеки вирусно излъчен вид на болестта е виновен избран вирус.Хепатит А постоянно се характеризира с остро, само че краткосрочно протичане, до момента в който видовете В, С и Д се развиват дълготрайно и постоянно получават хронична форма.Хепатит Е също протича в остра форма и е извънредно рисков, изключително при бременни дами.
Хепатит А Причинител на този вид хепатит е хепатитният вирус (HAV). В случая инфекцията се предава най-често посредством консумация на храна или вода, нечиста с екскременти от човек, инфектиран с хепатит А.
Хепатит Б Този вид хепатит се предава посредством контакт с инфектирани телесни тайни като кръв, вагинален секрет или сперма, които съдържат хепатитния вирус В (HBV).Инжектиране на опиати, беззащитен сексуален контакт със инфектиран сътрудник или шерването на средства за персонална хигиена (самобръсначки, четки за зъби и др.) със инфектиран човек, усилват риска от възпаление с хепатит В.По данни на CDC към 1,2 милиона души в Съединени американски щати и 350 милиона души в света живеят с това хронично заболяване.
Хепатит С Причинител на този вид хепатит е хепатитният вирус С (HCV). Той се предава както HBV -  посредством пряк контакт със инфектирани тайни. Това най-често се случва при инжектиране на опиати и беззащитен полов контакт с човек, инфектиран с хепатит С.HCV е измежду най-често излъчените вирусни инфекции в Съединени американски щати. Между 2,7 и 3,9 милиона американци към сегашния миг живеят с хронична форма на тази зараза, съгласно данни на CDC.
Хепатит Д Известен още като делта хепатит, хепатит Д съставлява съществено чернодробно заболяване, породено от хепатитния вирус Д (HDV).Инфектирането се реализира посредством пряк контакт със инфектирана кръв. Това е рядка форма на коментираното чернодробно заболяване, която се появява по отношение на зараза с хепатит В.HDV не може да се развъжда без съществуването на хепатитния вирус В. Това заболяване е по-рядко срещано в Съединените щати.
Хепатит Е Причинител на този вид хепатит е ентерално излъченият хепатитен вирус Е (HEV). Среща се основно в региони с неприятни санитарно-хигиенни условия. Обикновено е резултат от усвояване на вода, нечиста с екскременти. Това заболяване е рядко срещано в Съединените щати. Въпреки това, случаи на хепатит Е са докладвани в Близкия изток, Азия, Централна Америка и Африка, съгласно данни на CDC.
Причини за неинфекциозен хепатит Алкохол и други отрови Прекомерната консумация на алкохол води до увреждане и инфектиране на черния дроб. Това заболяване е известно като алкохолен хепатит.Алкохолът поврежда клетките на черния дроб. С течение на времето може да докара до чернодробна непълнота, цироза, фиброза и увеличаване на черния дроб.Други аргументи за хепатит с токсична етиология включват несъразмерна приложимост на медикаменти и неконтролирано излагане на нездравословното влияние на токсични субстанции.
Автоимунен отговор В някои случаи имунната система приема черния дроб като завоевател и стартира да го нападна. Автоимунният отговор води до инфектиране в хронична форма, което може да варира от леко до тежко и постоянно затруднява чернодробната функционалност. При дамите това заболяване се среща с три пъти по-висока периодичност, в сравнение с при мъжете.
Общи признаци на хепатит Хроничните инфекциозни форми хепатит вид В и С постоянно протичат без признаци първоначално. Симптоматиката може да не се прояви, до момента в който увреждането не засегне чернодробната функционалност. Клиничната картина при изострен хепатит се демонстрират бързо и включва:
отмалялост грипоподобни признаци потъмняване на урината изпражнения в бледен цвят болки в корема загуба на вкус необяснима загуба на тегло пожълтяване на кожата и склерата на очите (това може да е симптом на жълтеница). Хроничният хепатит се развива постепенно и в тази ситуация описаните признаци може да са едвам доловими.
Как се диагностицира хепатит? Анамнеза и физикален обзор Диагностицирането на хепатит стартира със снемане на анамнеза от Вашия доктор за установяване на всички налични рискови фактори за възникването на инфекциозна или неинфекциозна форма на болестта.По време на физикалния обзор не е изключено експертът натисне корема Ви, с цел да ревизира дали усещате болежка. Този способ дава информация за вероятно нарастване на черния дроб.Лекарят обръща особено внимание на цвета на кожата и склерата на очите.
Тестове за чернодробна функция/биохимия Тестовете за чернодробна функционалност се правят посредством кръвни проби за установяване функционалната успеваемост на черния дроб.Анормалните резултати са първична индикация за съществуването на проблем, изключително в случай че не са налични никакви отклонения при физикалния обзор.Повишените равнища на чернодробни ензими в кръвта демонстрират, че черният дроб е повреден или не действа вярно.
Други кръвни проучвания Ако тестванията за чернодробна функционалност са с анормални резултати, Вашият доктор евентуално ще назначи други кръвни проби за разкриване източника на казуса.В случая са използвани проби за вируси, които предизвикват хепатит, както и проби за инспекция на антитела, налични при автоимунната форма на болестта.
Преглед с ултразвук Чрез ултразвукови талази ехографията основава действителен облик, визуализиращ органите в корема. Този способ разрешава на експерта да получи информация в действително време за положението на Вашия черния дроб и органите към него. Чрез ултразвуковото проучване може да се откри съществуването на:
течност в корема увреждане или увеличаване на черния дроб чернодробни тумори аномалии в жлъчния мехур Понякога ултразвуковото проучване дава информация и за положението на панкреаса, а това може да се окаже от изгода при установяване на повода за нарушената чернодробна функционалност.
Биопсия на черния дроб Чернодробната биопсия е инвазивна процедура, която включва вземането на проба от тъканта на черния дроб. Извършва се през кожата със специфична игла и не изисква оперативна намеса. Чрез ултразвук експертът дефинира точното място за взимане на  тестът.Този диагностичен способ дава информация за въздействието на инфекцията или възпалението върху чернодробната функционалност. Приложим е и за взимане на проби от всички зони в черния дроб, които наподобяват анормални.
Как се лекува хепатит? Възможностите за лекуване се дефинират от съответния вид хепат и от формата, в която протича инфекцията - остра или хронична.
Хепатит А Този тип на болестта нормално не изисква лекуване, защото протича краткосрочно. Препоръчва се лечебна отмора, в случай че признаците предизвикват сериозен дискомфорт. При появяването на недоволства като повръщане или диария, следвайте напътствията на Вашия доктор за хидратация на организма и диетично хранене.Ваксината против хепатит А е ефикасна мярка за попречване на този тип зараза. Тя е част от имунизационния календар за деца на възраст сред 12 и 18 месеца и включва две имунизации.Ваксината против хепатит А е използвана и за възрастни. Може да се комбинира с имунизацията против хепатит Б.
Хепатит Б Острата форма на този вид чернодробно заболяване не изисква характерно лекуване.Хроничната форма се лекува с антивирусни медикаменти. Подобна терапия е скъпоструваща, защото се ползва в продължение на няколко месеца или години.Лечението на продължителен хепатит В изисква постоянни медицински прегледи и оценка на положението на пациента, с цел да се дефинира дали вирусът реагира на лекуването.Това заболяване също може да бъде предотвратено с слагането на ваксина.CDC препоръчва тя да бъде поставяна на всички новородени. В случая имунизирането е поредицата от три ваксини, които нормално се слагат през първите шест месеца от живота на кърмачето. Ваксината е целесъобразна и за всички медицински чиновници.
Хепатит С  Рязко нарастване на заболелите от хепатит в страната Рязко нарастване на заболелите от хепатит в страната
Сериозно покачване на случаите на болни от хепатит в цялата страна. Министерството на здравеопазването разгласи епидемиологични гърмежи в о...
За лекуване на остри и хронични форми на хепатит С се употребяват антивирусни медикаменти. Обикновено в този случай лечебният протокол включва композиция от антивирусни лекарства. Възможно е да са нужни спомагателни проучвания, с цел да се дефинира най-хубавата форма на лекуване.Пациентите с цироза (възпаление на черния дроб) или друго чернодробно заболяване вследствие на продължителен хепатит С, могат да се подложат на трансплантация.Понастоящем не съществува ваксина против този хепатитен вирус.
Хепатит Д За лекуване на чернодробното заболяване от този вид не съществуват характерни антивирусни медикаменти.Проучване на CDC от 2013 година показва, че медикаментът алфа интерферон, може да се употребява при лекуване на хепатит Д, само че лечението с него демонстрира усъвършенстване единствено при към 25 до 30% от пациентите.Ваксината против хепатит В може да се употребява като предварителна защита и този случай, защото хепатитният вирус В е нужен за развиването на Д вируса от същия вид.
Хепатит Е Към сегашния момент не са налични характерни медицински лечения за лекуване на хепатит Е. Този вид зараза постоянно протича в остра форма, която нормално отшумява сама.Протоколът за пациенти с хепатит Е нормално включват рекомендации за задоволително отмора, банкет на доста течности, пълноценно хранене и отбягване потреблението на алкохол. Бременните дами, които развиват тази зараза, е належащо да се подлагат на чести прегледи.
Автоимунен хепатит Кортикостероидите (Преднизон или Будезонид) са извънредно значими при ранното лекуване на автоимунен хепатит. Те са ефикасни при към 80% от пациентите с това заболяване.В лекуването постоянно се включва и Азотиоприн (Imuran) - лекарство, което потиска имунната система. Препаратът се ползва както независимо, по този начин и в композиция с кортикостероиди. Алтернативи на Азотиоприн са Микофенолат (CellCept), Такролимус (Prograf) и Циклоспорин (Neoral), които също потискат автоимунния отговор.
Съвети за предварителна защита на хепатит Хигиена Спазването на добра персонална хигиена е един от основните способи да се избегне заразяване с хепатит А и Е. Ако пътувате до страна с невисок витален стандарт, наложително би трябвало да избягвате потреблението на местна вода, лед, сурови или недопечени черупчести мекотели и стриди, плодове и зеленчуци, които не се минали термична обработка. За да се предпазите от хепатит от вид В, С и D, предаващи се по кръвен път, избягвайте:
потреблението на общи средства за инжектиране на лекарства и опиати шерването на самобръсначки с различен човек  използването на непозната четка за зъби допиране на кръв или кървящи рани на различен човек  Хепатитът - тихият палач Хепатитът - тихият палач
" Над 257 милиона души по света са инфектирани с хепатит В, а други 71 милиона живеят с хронична зараза с хепатит С, до момента в който 4,5 милиона д...
Хепатит В и С са болести, с които може да се болестите, посредством беззащитен полов контакт. Рискът от зараза понижава при потребление на защитни средства по време на сексуален акт. 
Ваксина Ваксинирането е основен фактор за попречване на коментираното заболяване. Налични са ваксини за попречване на развиването на хепатит А и Б.В момента се създават ваксини против хепатит С.В Китай към този момент съществува ваксина против срещу вид Е на болестта, само че в Съединените щати сходна ваксина не е налична.
Усложнения при хепатит Хроничните форми на хепатит В и С постоянно може да доведат до по-сериозни затруднения. Тъй като вирусът визира черния дроб, пациентите с този вид заболяване са изложени на риск от:
хронични чернодробни заболявания цироза рак на черния дроб При дисфункция на черния дроб може да възникне чернодробна непълнота. В този случай затрудненията включват:
нарушавания в коагулацията събиране на течност в корема (заболяването е известно като асцит) портална хипертония - показва се в нараснало кръвно налягане в порталните вени, които влизат в черния дроб бъбречна непълнота чернодробна енцефалопатия - включва отмалялост, загуба на паметта и понижени умствени качества заради натрупването на отрови ( амоняк и други токсични вещества), които засягат мозъчната функционалност хепатоцелуларен карцином - форма на рак на черния дроб летален край На пациентите с продължителен хепатит В и С се предлага да заобикалят алкохола, тъй като токсините в него спомагат за ускорение на чернодробните болести.Някои добавки и медикаменти също оказват въздействие върху чернодробната функционалност.Ако страдате от продължителен хепатит В или С, консултирайте се с Вашия доктор, преди да започнете банкет на медикаменти или добавки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР