Хелзинки. В България се прилагат мерки, които имат положително влияние

...
Хелзинки. В България се прилагат мерки, които имат положително влияние
Коментари Харесай

Министър Десислава Танева: В България се прилагат мерки, които имат положително влияние върху задържане на въглерода в почвата

Хелзинки. В България се ползват ограничения, които имат позитивно въздействие върху задържане на въглерода в почвата. Те са свързани със зелените заплащания, условията за кръстосано сходство и многогодишните задължения от ПРСР 2014-2020 година От друга страна това са положителните аграрни практики на земеделските стопани, прилагани без значение от подпомагането по ОСП. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие в гр. Хелзинки, Финландия, оповестиха от пресцентъра на Министерството .
Тя уточни, че страната ни прави оценка положените от Финландското председателство старания за правене на документ, представящ смисъла на поглъщането на въглерод от почвите в битката с промените в климата. България смята, че законодателните оферти за ОСП след 2020 година обезпечават подобаваща рамка за повишение потенциала на почвите да гълтам въглерод.
Съществуващите в България аграрни практики може да допринесат за постигането на високи екологични резултати. Най-ефективните способи във връзка с задържането на въглерод в почвата, употребявани у нас, са засяването на покривни култури, точно потребление на азот, съблюдаване на сеитбооборот и други
Въглеродът в почвите се резервира при ограничение на разораването на пасищата и превръщането им в обработваеми земи, както и поддържането на затревени междуредия при трайните насаждения. В тази връзка механизмът на обвързаната поддръжка способства за осъществяване на по-високи екологични условия. Според министър Танева поемането на многогодишни задължения и обезпечаването на задоволителен запас за новата ОСП, ще даде опция за потребление на екологичния капацитет на подпомаганите браншове и производства.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР