Хелзинки. Парламентарна делегация участва в Интерпарламентарната конференция за Общата външна

...
Хелзинки. Парламентарна делегация участва в Интерпарламентарната конференция за Общата външна
Коментари Харесай

Парламентарна делегация участва в Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика и политиката за сигурност в Хелзинки

Хелзинки. Парламентарна делегация взе участие в Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика и политиката за сигурност (ОВППС) и Общата политика за сигурност и защита (ОПСО) в Хелзинки, Финландия. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Конференцията се организира през днешния ден и на 6 септември в границите на Финландското председателство на Съвета на Европейския съюз. Основен акцент в дебатите по време на първия ден от форума е подложен върху провокациите пред сигурността в Балтийския район и Арктика. Чрез видеовръзка учасниците обмениха отзиви с Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурност и заместник-председател на Европейска комисия Федерика Могерини за целите на Европейски Съюз в региона на външната политика, сигурността и защитата на Европейски Съюз. В рамките на полемиката висшият представител акцентира нуждата от отстояване и продължение процеса за обединяване на страните членки на Европейски Съюз за една мощна обща външна политика и обща отбранителна визия, с цел да може Европа да реагира на световните провокации. Основно внимание беше отделено на опциите за възобновяване на трансатлантическото единение.
Друг значим въпрос е в каква посока се развива Външната политика и политика за сигурност на Европейски Съюз и по какъв начин свързваме тези трендове с връзките с НАТО и в частност със Съединени американски щати. “Въпросът е по какъв начин ще бъде водена Европейската външна политика и по какъв начин наклонността за отдалечаване на политиката на Европейски Съюз и Съединени американски щати във външнополитически и стопански аспект ще се отрази на процесите в НАТО. Въпреки достиженията на Европейски Съюз в региона на сигурността и защитата Съединени американски щати остава главен поръчител на сигурност и отбранителни качества за Европа. Трябва да бъде ясно, че засиленото съдействие в региона на защитата сред страните членки на Европейски Съюз не слага под подозрение водещата роля на Алианса. Заедно Европейски Съюз и НАТО би трябвало да подкрепят страните от Западните Балкани да преодоляват хибридните закани и провокации като радикализация, миграционен напън и трафик на хора. Затова разговорът сред Европейски Съюз и Съединени американски щати е единственият метод да продължим трансатлантическото съдействие, основано на общи цели и общи ползи ”, разяснява Джема Грозданова.
През втория ден на форума парламентаристите ще обсъдят тематики, свързани с политическите процеси в района на Западните Балкани, противодействието на хибридните закани, развиването на обстановката в Иран и въпросите на климатичните промени и сигурността. Това е третото подред председателство, което отделя изключително внимание на процеса на разширение на Европейски Съюз към Западните Балкани, откакто през 2018 година София сложи високо в дневния ред на първото българско председателство бъдещето участие на страните от района в Европейски Съюз. Хърватия като идващ ръководител също дефинира процеса на интеграция на Западните Балкани за приоритет. Основна роля в конференцията има Дейвид Макалистър, избран отново за ръководител на Комисията по външна политика в Екологичен потенциал.
В българската делегация, водена от ръководителя на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова, са и ръководителят на Комисията по защита Константин Попов и Джейхан Ибрямов, член на Комисията по защита.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР