Хелзинки, минус 5 градуса по Целзий. Леденият ветрец бързо изстудява

...
Хелзинки, минус 5 градуса по Целзий. Леденият ветрец бързо изстудява
Коментари Харесай

Зелена светлина: Автобуси без водачи във Финландия

Хелзинки, минус 5 градуса по Целзий. Леденият ветрец бързо изстудява ентусиазма по пътя до най-близката спирка или гара. Ползването на автомобил за прекомерно къси дистанции пък не си коства. Тук на помощ идва Робобусът. Приветливите возила побират до 12 души, задвижват се с електричество и в тях липсва лидер. Те са част от плана, наименуван " Сохьоа " - финландска дума за самостоятелно транспортно средство без водач.

ОСКАР НИСИН, началник на плана: Робобусите се ориентират по отношение на постройките и инфраструктурата и последователно построяват своя карта на маршрутите.

Финландският иновационен модел за интелигентен превоз е в развой на разработка. В плана, финансиран с локални и европейски средства, са привлечени голям брой сътрудници - държавни, общински, частни.

Компанията-производител на електробусите, да вземем за пример, е френска. В създаването на технологията са включени и механически университети в покрайнините на Хелзинки. На тестванията в един от кампусите участва и екипът на " Зелена светлина ". Рисковете при транспорт на хора са сведени до най-малко. Скоростта е лимитирана до 11 километра в час, а защото Робобусът още не е научил до дъно уроците от пробното трасе, ръководството е в ръцете на един от студентите, участващи в плана.

ОСКАР НИСИН, началник на плана: Определянето на точното трасе е съществено предизвитакелство. До този миг пешеходните алеи и пътищата край тях наподобяват най-подходящи за приложимост на тези транспортни средства поради ниската скорост.


Робобусите са тествани освен в кампусите, само че и по крайбрежен маршрут, както и за връзка сред паркинга и терминалите на летището в Хелзинки. В началото неналичието на водач будела съмнение и даже нерешителност у пасажерите. Но те свиквали бързо с новата технология.

ОСКАР НИСИН, началник на плана: Щом влязат в Робобуса хората като че ли се успокояват. Процесът, наподобява, се случва много бързо.


До 4-5 години пилотният план " Сохьоа " би трябвало да се трансформира в добре създаден модел за всеобща приложимост освен в Европа, само че и в Азия.

Така дребната Финландия ще вкара, а и ще изнася надеждна технология за чиста градска подвижност с необятно приложение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР