Хелоуин мина, но сезонът на тиквите тепърва започва. Тя спада

...
Хелоуин мина, но сезонът на тиквите тепърва започва. Тя спада
Коментари Харесай

Тиквата - достъпната и вкусна суперхрана

Хелоуин мина, само че сезонът на тиквите занапред стартира. Тя спада към жанр плодови зеленчуци, има разнообразни сортове, само че едно е общото - вкусна е, сладка е, подобаваща е за разнообразни предписания както за съществени, по този начин и за десерти и не не последно място е много полезна.
 Тиква, канела, джинджифил, индийско орехче, ванилия и рецептата за съвършен тиквен самун
Как да си създадем съвършения есенен самун

С канела е, несъмнено

С дребното си калории поради 94% водно наличие, само че висока хранителна стойност, тиквата се подрежда измежду евтините и налични суперхрани, които би трябвало постоянно да включваме в менюто си. Ето и няколко съответни аргументи за това.

Тиквата е един от най-хубавите естествени източници на бета каротин - антиоксидант, който в организма се трансформира във значимия витамин А. Той понижава риска от развиване на онкологични болести, астма и сърдечно-съдови болести, подкрепя и здравето на очите като защищава от недъгавост на макулата. Освен това работи като естествена слънцезащита и защищава кожата от увреждане в резултат на UV лъчите.
 Снимка 640151

Витамин А потвърдено подпомага функцията на имунната система и ни защищава от вируси и грипове. А в композиция с витамин С, който усилва броя на алените кръвни кафези, имунните кафези стават по-ефективни и даже раните зарастват по-бързо.

Според разнообразни проучвания, потреблението на тиква носи редица изгоди за сърцето и сърдечно-съдовата система с помощта на фибрите, калия и витамин С в състава й. Приемът на задоволително калий е също толкоз значим, колкото намаляването на количеството признат натрий, настояват учените.

Тиквата може да ни защищити и от развиване на диабет и да ни помогне да направляваме равнищата на кръвна захар. Проучване на Trusted Source от 2019 година демонстрира, че композиция от два растителни екстракта, единият от които е тиквени полизахариди, намалява равнищата на кръвната захар при мишки.
 Снимка 640153

Витамин С, витамин Е и бета каторинът са все значими субстанции за здравето на очите, изключително с придвижване на възрастта, тъй като със своя антиоксидантен резултат ги защищават от нездравословните външни влияния и естествените процеси в организма, които водят до нарушавания в зрението като дегенерацията на макулата.

Антиоксидантите в тиквата защищават организма и от свободните радикали, които предизвикват оксидативен стрес, който може да се окаже извършител на редица хронични, сърдечно-съдови и онкологични болести в резултат на увреждане на здрави кафези.

Освен на фибри и упоменатите към този момент витамини, тиквата е богата и на рибофлавин, мед, манган, тиамин, фолат, пантотенова киселина, ниацин, желязо, магнезий, фосфор и витамин В6, предава. 
 Тегло, килограми, есен, тиква, ябълки, овесена каша и по какъв начин да поддържаме форма със сезонна храна
Как да останем във форма и през студените месеци

Сезонът ни предлага вярната храна

Тиквата има още един плюс - тя е много подходяща, в случай че желаеме да отслабнем. За разлика от другите източници на въглехидрати като картофи и ориз, тя съдържа доста малко калории, което значи, че може да си позволим да я консумираме в по-големи количества. А фибрите в сформира й ще ни заситят за по-дълго.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР