Хеликоптерът за въздушна спешна помощ, с който разполага страната ни,

...
Хеликоптерът за въздушна спешна помощ, с който разполага страната ни,
Коментари Харесай

Гвоздейков: Медицинският ни хеликоптер е напълно изправен

Хеликоптерът за въздушна незабавна помощ, с който разполага страната ни, е безусловно изправен. Намира се в процедура по издаване на летателна валидност, която е част от процеса по сертификация.

Това съобщи пред bTV министърът на превоза Георги Гвоздейков. Разговорът с него бе предизвикан от репортаж на малкия екран, излъчен през вчерашния ден вечерта, съгласно който първият медицински хеликоптер у нас е без сложена черна кутия, което е открито от специалисти на сдружението „ България Хели Мед Сървиз “ при инспекция преди месец, установила още 7 забележки, измежду които незатваряща се врата и липса на уплътнения.

Гвоздейков изясни, че инспекцията е направена в края на февруари в Италия преди окончателното техническо приемане на хеликоптера и преди полета му към България. Той бе безапелационен, че всички нередности са отстранени още преди машината да излети към страната ни. Министърът означи, че не е допустимо контролните органи да позволен до полет машина с неизправности.

Във връзка с изказванията за липса на „ черна кутия “ в хеликоптера пък Гвоздейков сподели кутията в ефир, като изясни, че е свалена от машината през вчерашния ден вечерта, с цел да бъде показана в студиото.

„ Хеликоптерът, създаден за България, разполага с най-иновативния в авиационните технологии сега автопилот, четириканален, който в действителност има задачата при рискова обстановка, когато би трябвало да кацнеш изключително, или в комплицирана конюнктура, с натискането на едно копче и махането на ръцете и краката на водача от всички уреди, той да може да кацне самичък. Тъй като този автопилот се инсталира за първи път на този вид хеликоптер, би трябвало да бъде синхронизиран софтуерно със самия рекордер, което изисква сертификация от Европейската организация – такива са разпоредбите “, разяснява министърът и изясни, че в протокола става въпрос не за „ черната кутия “, а точно за този програмен продукт, който би трябвало да ѝ бъде конфигуриран и в този момент е в процедура по регистрация.

„ И сега тази процедура още не е приключена, само че имаме уверението от италианските управляващи, че този развой по сертификация ще завърши в края на март. Което значи, че този хеликоптер може да прави всички нужни полети без този регистратор, защото имаме и различен документ, който демонстрира, че това може да се случи, публикуван от производителя “, сподели още Гвоздейков.

В света има трима производители на най-високо равнище, единият от тях е този, който е създал нашия хеликоптер, означи още транспортният министър.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР