Хеликоптерът, който трябваше да се включи в спасителната операция по

...
Хеликоптерът, който трябваше да се включи в спасителната операция по
Коментари Харесай

ПЪЛЕН ФАРС! Хеликоптерът за Боян още не е излетял, Китай не дава разрешение! Издирват ли го изобщо?

Хеликоптерът, който трябваше да се включи в избавителната интервенция по издирването на Боян Петров, към момента не е изхвърчал. Машината няма позволение от страна на китайското държавно управление за акцията.

Това разгласи непалският планинар Мингма Шерпа, който би трябвало да излети за избавителната интервенция.

"Хеликоптерът към момента се намира в Катманду и чака позволение от Китай за политане ", заяви непалецът пред "Дарик ".

Вчера Мингма Шерпа разгласи, че Боян му е като брат и че всички, които го познават, са разтревожени от изгубването му. Също през вчерашния ден външният министър Екатерина Захариева заяви, че с Китай е уговорено хеликоптер да излети, когато времето разрешава, а министър председателят Борисов осведоми, че се поставят всички вероятни старания за търсене на българина.

Междувременно един от сътрудниците на Боян Петров, Себастиано Валентини, разгласи пред "България през днешния ден ", че никой не е тръгвал да избавя българина.

Той назова "фалшиви вести " информациите, че избавителен екип търси българина и че спасителите са стигнали до Лагер 1 (6700 м).

"Атмосферните условия са доста неприятни. Нямаме никакви вести за Боян. Ветровете са извънредно бурни. Надяваме се на следващия ден времето да е по-добро ", твърди Валентини, който се намира в базовия лагер под Шиша Пангма.

Ветровете през вчерашния ден варирали сред 35 и 55 км/ч при мощен снеговалеж и температура към минус 16 градуса.

Според един от опитните американски алпинисти Алън Арнет водата и топлината са основни за оцеляването на Боян.

"Имало е хора, които са оцелявали в сходни условия по пет и повече дни ", сподели той. Арнет е безапелационен, че всичко зависи от това дали човек ще се защищити от хипотермия.

"Съхраняването на топлината е доста значимо. Не е проблем да изкара без храна, само че водата и хидратацията на организма могат да бъдат сериозен проблем ", сподели той.

За последно Боян е бил видян да потегля от Лагер 3 в офанзива на Шиша Пангма (8027).

"След овакантяване на Лагер 3 има нанагорнище по стръмна стена с евентуална заплаха от лавини ", изясни Арнет.
Той добави, че когато тя се изкачи следва доста изострен гребен със спускания и изкачвания. Той води до същинския връх.

"През годините доста хора, които са стигнали до предната част на върха, са спрели, тъй като пресичането на рисковия гребен може да е смъртоносно ", сподели Арнет. Той изясни, че неприятното време, ниската видимост и бурните ветрове вършат доста мъчно слизането от Лагер 3 до Лагер 2. Това е един от разновидностите, при който Боян би могъл да откри заслон.

"Възможно е, само че това си е чиста нечиста сделка - добави американецът. - Всичко зависи от кое място тъкмо идва. При втурване от Лагер 3 има скат с надолнище 28-38 градуса. Боян е доста умел и постоянно катери самичък, по тази причина е евентуално да е останал на мястото, където се е намирал при утежняване на времето ", сподели още той.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР