Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг дрога в на турска територия, не

...
Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг дрога в на турска територия, не
Коментари Харесай

Шефът на Гранична полиция: Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг дрога в Турция, е излетял от Гърция

Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг дрога в на турска територия, не е изхвърчал от България, а евентуално от Гърция. Това съобщи пред NOVA шефът на Главна дирекция " Гранична полиция " основен комисар Антон Златанов. По думите му изхвърлената дрога е марихуана.

" Задържаните по случая трима души са турски жители. Работим прелестно с турските ни сътрудници. От информацията от тяхна страна и предоставените координатите на влизане и излизане на това летателно средство в и от Турция демонстрират, че двете точки са на гръцко-турската граница. Няма данни хеликоптерът да е нарушил българо-турската граница. Официални данни, че летателното средство да е изхвърчало или кацало в България, няма ", безапелационен е той.

" Вдигна се повече звук от нужното. Подхождам с извънреден почит и почитание към активността " Гранична полиция " – изключително в миг, когато тя е във фокуса на публичното внимание освен в България, а и в Европейски Съюз. Основна задача е опазването на границата, която не е единствено българска, само че и европейска. Може би сега е най-тежката на фона на идното ни приемане в Шенген. Тъй като се подвигна звук първоначално, показах мнение, че никоя позиция не е непременно. И това не би следвало това да е причина и спънка за работата на тази конструкция и значимостта на поставените задания. Имах поддръжката на управлението на Министерство на вътрешните работи, на полицейския състав, за което съм признателен ", добави Златанов.

Той разяснява и инспекциите, осъществени по отношение на багра на протестиращи под колоните на Министерски съвет през 2020 година. " Основната неточност, която се шири в публичното пространство, е редно да се изясни най-сетне. Това, което се случва под колоните на Министерски съвет – не е от 2 септември. То е от първия ден на митингите – 10 юли. За всеки ден от митингите се прави друг проект и се назначава обособен отговорник. Протестите продължиха много дни. В първия ден на демонстрациите нищо не е предвещавало, че ще се случи сходно нещо. Съвсем други чиновници, на по-ниски равнища, управляват митинга. След разпространяването на тези клипове в обществените медии, че под колоните се случва нещо неправилно – бях извикан от управлението и ми беше сложена задача да управлявам в идващите дни до края на юли персонално на терен ", уточни той. И акцентира, че в съответния ден на багра той не е бил на терен и е поел задачата от идващия, с цел да се успокои напрежението.

Тапите и дългото очакване за прекосяване на границата той разяснява с думите: " Лятото постоянно е натоварено - поради пътникопотока към Гърция на български и румънски жители, а също така турски жители се прибират от Германия в родината си за ваканциите. Към миг, в последните 20 дни, на всички Граничен контролно-пропусквателен пункт към Гърция се минават за не повече от 25-30 минути. Оптимизирахме до най-много нашата активност ".
Той акцентира, че на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Калотина " тече главен ремонт. " Строи се ново контролно-пропусквателен пункт и остарялото ще бъде отстранено. Това ще завърши до няколко месеца. Трябва да се премине през този интервал. От организационна позиция се работи на оптимален режим – колкото гишета и коридора има – всички работят. Затруднението идва от това, че поради ремонта потенциалът на пункта е понижен на половина ", изясни той усложненията на този Граничен контролно-пропусквателен пункт.

Главен комисар Антон Златанов акцентира, че положението на оградата по границата е положително. " Във вътрешността на страната се задържат групи с незаконни мигранти. Но това, което остава прикрито е фактът, че в действителност доста по-голям брой не позволяваме да влязат в страната. Мигрантският напън се усилва непрекъснато. Очакваме лятото и есента да има пикове. В момента тече сходен пик и всеки ден е изключително тежък ".

Процентът на мигрантите, които влизат навътре в страната е много по-малък, подчертаЗлатанов. Само за това денонощие има над 800 недопуснати.

" Аз имах опция да споделя, че за 6 месеца, спрямо предходната година от 55 хиляди недопуснатите на границата са нарастнали на 87 хиляди Разбирате за какъв напън и за каква работа става въпрос от сътрудниците на границата. Ние работим в две посоки. Основното е да не ги допуснем, а тези които преминат по някакъв метод, към този момент зависи от наше решение дали и по кое време да бъдат арестувани за да бъдат установявани и трафикантите ", сподели още той.

Гл. комисар Антон Златанов посочи, че при последните случаи мигрантите са били в големи цистерни.

" Те се пробват по всевъзможен метод да преминат, за жал го вършат с цената на здравето и живота на мигрантите. Последните случаи са с цистерни, големи цистерни. Имаме 2 такива случая, надлежно са арестувани и каналджиите, по отношение на тях има обвинявания и задържане под стража. Последният случай беше в цистерна, която транспортира битон. Вътре бяха дребен брой хора, само че в тази горещина това да ги качиш вътре граничи с полуда, само че сътрудниците ги задържаха в точния момент и им беше оказана здравна помощ ", сподели още шефът на " Гранична полиция ".

Той разяснява и тематиката за фентанила.

" Фентанилът е много мощен, рисков за живота и здравето. Това е тип синтетичен хероин ", изясни гл. комисар Златанов.

 

Инфо: Агенция " Фокус "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР