Хеликобактер пилори са бактерии, които населяват вътрешността на стомаха и

...
Хеликобактер пилори са бактерии, които населяват вътрешността на стомаха и
Коментари Харесай

Гастрит, стомашен дискомфорт – изследване за Helicobacter pylori


Хеликобактер пилори са бактерии, които обитават вътрешността на стомаха и предизвикват увреждане на неговата лигавица, като в същото време обезвреждат солната киселина. Те са необятно публикувани бактерии. В разрастващите се страни носителството доближава доста по-висок % спрямо развитите страни.

Предаването на инфекцията може да се реализира по няколко механизма – главен е оралният път посредством целувка, както и фекално-оралният. Освен това е допустимо предаването по контактно-битов механизъм – посредством нечисти предмети или по време на инвазивни процедури-със нечист инструментариум, да вземем за пример при горна ендоскопия.

Често пациентите, които са с носителство на Helicobacter pylori нямат признаци. При тези, при които има клинична изява тя най-често се показва с гадене, по-рядко стигащо до повръщане, болки в региона на стомаха и в някои случаи лека до умерена диария. Често даже и на фона на терапия инфекцията може да се появи още веднъж. В по-редки случаи е допустимо и непринудено изцеление.

Най-общо методите могат да бъдат разграничени на инвазивни и неинвазивни.

Неинвазивните способи са проучването за съществуване на характерни за бактерията антигени във фецес и провеждането на дихателен тест. Пробата за проучване на фецес (изпражнения) може да бъде взета и в домашни условия, като материалът за проучване се съхранява в специфичен резервоар до занасяне в лабораторията. Друг способ е взимане на проба от ректума (правото черво) посредством тампон.

Дихателният тест съставлява проучване на издишан въздух преди и след приема на таблетка, съдържаща урея с маркиран въглерод. При съществуване на зараза уреята се разгражда от характерен ензим, който се отделя от бактериите и в издишания въздух се отделя въглероден диоксид, който съдържа маркирания въглероден атом.

И за двата теста е належащо в границите на 2-4 седмици преди осъществяване на проучването пациентите да не са приемали антибиотици, антиацидни средства (срещу киселини), както и лекарства, съдържащи съединения на детайла бисмут. В противоположен случай е допустимо да се получат подправено негативни резултати, заради краткотрайно угнетяване на бактериите.

Свързани публикации.. Хеликобактер пилори – подлата бактерия на язвата и гастрита 4 Язва - от време на време даже не знаем, че я имаме 0 Гастрит - по какъв начин да избегнем стомашните недоволства? 2

Изследват се и кръв от пациент за откриването на антитела против бактериите, само че те могат да бъдат налични в продължение на няколко години след елиминиране на инфекцията, заради което нямат особена информативна стойност за съществуването на носителство.

Към инвазивните способи се причисляват вземането на биопсичен материал от лигавицата, както и секрет за осъществяване на микробиологично проучване.

Вземането на тъканна биопсия се реализира при ендоскопското проучване на стомаха. Изследваната тъкан се слага в специфични разтвори, съдържащи урея. Ако пациентите са носители на Helicobacter pylori, то отделеният от тях ензим уреаза разгражда уреята от разтвора и се получава цветна реакция, която е доказателство за съществуване на инфекцията. Резултатите се получават до 24 часа.

Микробиологично проучване от своя страна лишава няколко дни до седмица за приемане на резултати за съществуване или неявяване на инфекцията. Провеждането на антибиограма разрешава избирането на подобаващ антибиотик, към който микроорганизмът демонстрира най-висока чуствителност.

Кога се предлага проучване?

Основно при необясними персистиращи болки в региона на стомаха , съществуването на гадене, постоянно оригване, при пациенти страдащи от гастрит или язва. Освен това тестване за съществуване на инфекцията се предлага и за надзор на извършеното лекуване и следене резултата от него. 3470
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР